top of page

Avio-kompanije iz regiona odlažu razvoj svojih flota zbog krize u vazdušnom saobraćaju

Avio-prevoznici iz regiona izmeniće planove razvoja svojih flota zbog krize izazvanom pandemijom koronavirusa, a to se pretežno odnosi na nabavke novih letilica


Air Serbia YU-APG, jedan od vraćenih avion I Foto: D.Milinković

Air Serbia je tako vratila Airbus A320 (YU-APG) i jedan ATR72 (YU-ALV) vlasnicima, nakon što je istekao ugovor o zakupu sa tom kompanijom. Dva vazduhoplova nedavno ugašenog Adria Airways-a A319, za koja se prvobitno očekivalo da se pridruže floti srpskog avio-prevoznika na početku letnje sezone 2020. godine, su i dalje u Tuluzu i čekaju isporuku.


Jedan od preostala tri aviona Boeing 737-300 u floti Air Serbije, koji su zapravo najstariji mlazni avioni tog tipa u Evropi, nisu u funkciji od početka pandemije i verovatno se neće ni vratiti u službu.


Vlada Srbije ranije je u više navrata signalizirala da je "pravo vreme za nabavku aviona za Air Serbiju". 

U komšiluku ništa bolje


Foto: Croatia Airlines

Croatia Airlines će uskoro započeti pregovore o otkazivanju nabavke četiri Airbusa A320neo, koji su trebali da budu isporučeni 2022. i 2023. godine. Na osnovu petogodišnjeg plana razvoja kompanije, prevoznik sada planira popunu svoje flote sredinom godine, starijim modelima aviona A319 i A320, kao i izmenu kratkoročnih i dugoročnim zakupima aviona.





Ove godine Croatia Airlines otkazala je planirani sezonski letnji zakup jednog aviona CRJ1000 od kompanije Air Nostrum, kao i planirani dugoročni zakup turbopropelerca Dash 8 Q400, kojim je prethodno upravljala Austrian Airlines.


U maju je Croatia Airlines-u isporučen novi avion Airbus A319, jer je ugovor za mlazni avion već bio potpisan i bilo ga je nemoguće raskinuti.


Foto: FlyBosnia

FlyBosnia je povukla iz upotrebe svoj jedini avion, Airbus A319. Avion je prebačen iz Sarajeva do aerodroma Marana preko Reikjavika i Bangora.

FlyBosnia će se sada isključivo oslanjati na opremu i posadu pod takozvanim "wet leasing-om", odnosno kratkoročno iznajmljenim letelica.


Hrvatski prevoznik Trade Air ovih dana kupuje svoj četvrti avion, Airbus A320. Tim mlaznjakom, starim šesnaest godina, formalno je upravljala kompanija Air Malta, a pridružiće se dva druga A320 i jedan Fokker 100.


Foto: Wikipedia



Prema podacima IATA-e, vazdušni saobraćaj u svetu neće se vratiti u normalu pre 2024. godine.



Izvor: EX-YU Aviation/Flynaissus

48 views0 comments
bottom of page