top of page

Avio-kompanija Wizz Air ima jednu od najmladjih flota na svetu

Madjarska niskobudžetna avio-kompanija Wizz Air ima jednu od najmladjih flota aviona medju avio-kompanijama sa više od 100 aviona u svetu, pokazuju najnoviji podaci švajcarske agencije za prikupljanje podataka o avio-kompanijama Ch-Aviation. U proseku, avioni Wizz Air-a stari su 5.43 godine


Wizz Air - Airbus A321neo

U Evropi samo ruski Aeroflot ima mlađu flotu, sa prosečnom starošću od 4,7 godina. Dve druge aviokompanije sa mlađim avionima su Hainan Airlines iz Kine (5,06 godina) i Saudia iz Saudijske Arabije (5,13 godina). Flota britanskog ogranka ove avio-kompanije, Wizz Air UK, koja trenutno broji 11 aviona, druga je najmlađa na svetu, sa prosečnom starošću aviona od samo 0,95 godina.


Najmladja flota je u vlasništvu norveškog Norwegian Air sa bazon u Švedskoj sa prosečnom starošću flote od samo (0.74 godine)

Flota kompanije Wizz Air postaje sve ekološki prihvatljivija jer nastavlja da nabavlja nove avione, navode iz ove avio-kompanija. Prvi avion Airbus A321neo stigao je u bazi u Budimpešti u martu ove godine. Trenutno se u Budimpešti koristi šest takvih aviona. Avio-kompanija trenutno ima 274 narudžbine aviona, uključujući 20 Airbus A321KSLR aviona dugog dometa.


Wizz Airova mlada i moderna flota je imala ključnu ulogu u svrstavanju ove kompanije među deset najbezbednijih niskotarifnih avio-prevoznika za 2019. godinu na listi jedine rejting agencije na svetu koja se bavi sveobuhvatnom analizom bezbednosti i proizvoda aviokompanija AirlineRatings.com.


Nova generacija motora na avionima Airbusu A321neo, zajedno sa inovacijama u kokpitu vodećih u industriji, može doneti do 20% smanjenje potrošnje goriva, navodi avio-kompanija. Zagađenje buke Airbus A321neo gotovo je 50% niže u odnosu na prethodne modele, dok su emisije azot-oksida takođe 50% niže u odnosu na prethodne modele. Sa emisijom CO2 od 56,5 g po putniku po kilometru u maju 2019. godine, Wizz Air je imao najmanji ekološki trag među evropskim aviokompanijama.


Foto: Wizz Air - Diederik Pen

”S obzirom da nam je bezbednost putnika najvažniji prioritet, raspolažemo mladom i modernom flotom koja se poslednjih godina stalno uvećava. Ponosni smo na to da je Wizz Airova flota jedna od najmlađih u Evropi i na svetu, što nam omogućava da, zajedno sa svojom dobro obučenom posadom, pružamo kvalitetne usluge putnicima, kao i da smanjujemo ekološki otisak zahvaljujući stalnom uvođenju novih, aviona tipa Airbus A321neo”- izjavio je Diederik Pen, izvršni potpredsednik i direktor operacija Wizz Aira.61 views0 comments

Commenti


bottom of page