top of page

Atina - drevna lepotica i jedan od najstarijih gradova na svetu

Updated: May 30, 2023

Lepota Atine, glavnog grada Grčke je vanredna, vanvremenska, netaknuta. Grčka je rodno mesto krilatog boga Erosa, sina Afrodite. Boga, koji je svojim treperavim strelama inspirisao umetnike i pisce tokom vekova


Pogled na Akropolj

Simbol zapadne civilizacije u njenoj najveličanstvenijoj, slavna istorija Atine proteže se više od 3000 godina unazad. Grad je procvetao tokom klasične antike i bio je rodno mesto Sokrata, Perikla i Sofokla. Više nego samo relikt svoje slavne prošlosti, Atina atina je danas užurbana i moderna prestonica i dom nekih od najvažnijih turističkih atrakcija zemlje. Akropolj je jedna od drevnih ruševina na svetu koje oduzimaju dah, a izuzetni gradski muzeji prikazuju fascinantne artefakte otkrivene na lokalnim lokacijama. Ostale skrivene čari koje čekaju otkriće su blistave vizantijske crkve koje se nalaze po celom gradu i seoska naselja severno od Akropolja.


Ovaj prelep grad ime je dobio po zaštitnici i boginji mudrosti Atini

Kada pomislite da vam je ponestalo stvari koje treba da radite u Atini, provedite neko vreme šetajući se u uskim pešačkim ulicama okruga Plaka, oivičenim čudnim kućama prekrivenim bugenvilijom i privlačnim terasama restorana. Potpuno drugačije iskustvo od odmora na idiličnim grčkim ostrvima, Atina se može osećati užurbano i zauzeto tokom letnje sezone, ali u proleće i jesen i dalje možete uživati u lepom vremenu i videti mnogo manje turista.




1. Akropolj


Najveći simbol slave antičke Grčke, Akropolj se spektakularno uzdiže u centru Atine. U vreme Perikleove vladavine, u 5. veku pre nove ere, vrh brda je smatran verskim svetilištem. Spomenici i građevine Akropolja su u harmoniji sa svojim prirodnim okruženjem. U ovim jedinstvenim delima antičke arhitekture, kombinuju se različiti stilovi klasične grčke arhitekture, koji su vekovima uticalina mnoge druge kulture i njihove umetnosti.





2. Akropoljski muzej


U jugoistočnom delu Akropolja nalazi se Akropoljski muzej, jedan od najznačajnijih muzeja na svetu. U ovom muzeju nalaze se brojna remek dela drevne grčke civilizacije. Izloženo je oko 4.000 eksponata uglavnom iz perioda od VII veka pre nove ere do helenističkog razdoblja. Centralni deo postavke su eksponati iz zlatnog V veka p.n.e.


Novi muzej otvoren 2009. godine je savremena betonsko-metalno-staklena građevina švajcarskog arhitekte Bernara Čumija izložbene površine 14.000m². U izgradnju je utrošeno 16.000m² mermera i preko 4.000m² stakla. Izgradnja muzeja koštala je oko 130 milona evra. Ugrađena je najsavremenija oprema za čuvanje eksponata i spada u najmodernije muzeje sveta.




3. Antička Agora


Posetite Sokratove i njegove različite političke i filozofske kohorte na Agori, srcu građanskog života drevne Atine i mestu rođenja demokratije. U veličanstvenoj Stoi od Atalos, Muzej Agora prikazuje neobične nalaze iz drevnog svakodnevnog života. Hefestov hram je izuzetan i veoma dobro očuvan i zaista ga vredi posetiti.






4. Nacionalni arheološki muzej


U ovom eminentnom atinskom muzeju nalazi se najveća i najbolja kolekcija grčkih antikviteta na svetu. Neprocenjivi predmeti datiraju iz doba neolita (6800 pne) do kikladskog, mikenskog i klasičnog perioda. Zadovoljstvo je prošetati galerijama i shvatiti koliko fino rađenih skulptura izgleda poznato, samo zato što su kamen temeljac zapadne istorije umetnosti: bronzana figura bradatog boga, recimo, ili kovana zlatna posmrtna maska Agamemnon. Među takvim ikonama ima dosta drugih iznenađenja; ne propustite freske sa Santorinija koje se nalaze na spratu.





5. Hram Zevsa Olimpijskog


Najveći hram u Grčkoj nastajao je sedam vekova. Ili bolje rečeno, ono što je nekada bio najveći hram u Grčkoj – danas je ostalo samo nekoliko kolosalnih stubova, dok su ostali rastavljeni i ponovo korišćeni u drugim zgradama. Hram je bio posvećen Zevsu, a, nezvanično, i rimskom caru Hadrijanu, koji je zapravo završio građevinski posao i podigao sebi statuu. Dok ste ovde, obratite pažnju na Hadrijanov luk, čestitajući mu na postignuću. I istraživači mogu da potraže utočište Panu, na suprotnoj strani ovog mesta.





6. Muzej grčke kulture Benaki


Ova besprekorna privatna kolekcija prikazuje spektar Grčke od antičkih vremena sve do sredine 20. veka. Zauzima zadivljujuću neoklasičnu vilu, sa likovnom umetnošću i svakodnevnim narodnim predmetima – podjednako lepim – prikazanim hronološki. Kao neka vrsta kontrapunkta čistom klasicizmu koji se slavi na drugim mestima na gradskim arheološkim nalazištima, kolekcija Benaki priča priču o tome kako je Grčka apsorbovala strane uticaje i ideje da bi stvorila svoju jedinstvenu sinkretičku kulturu. Ako imate vremena za samo jedan muzej, obavezno posetite ovaj.





7. Trg Sintagma


U samom srcu Atine stoji ružičasta zgrada grčkog parlamenta na trgu Sintagma. Pokušajte da uhvatite njegovu ceremonijalnu smenu straže. Ovde uvek borave dva čuvara, obučeni u tradicionalnu evzonsku nošnju, fes šešir sa resicama, debeli kilt i nogavice u čarapama sa cipelama sa pomponima. U leto, uobičajeno odevanje postaje toliko vruće da se ovi stražari moraju brisati maramicama, jer nisu u stanju da se pomere sa svojih pozicija štiteći Grobnicu Neznanog vojnika. Tek u času kada konačno mogu da se oslobode da se kreću u savršeno koreografisanom sinhronizovanju, visoko udarajući nogama dok marširaju da promene stražare.



8. Apolonska obala


U Atini je lako pobeći od vrućine grada: samo je dovoljno da odete na plažu. U vrućim letnjim mesecima, do plaže se može stići tramvajem A1 do naselja Palaio Faliro do šetališta sa palmama i meke peščane plaže. Dalje duž obale Apola nalaze se luksuznija južna predgrađa Glifada i Vulijagmeni, sa mnoštvom luksuznih klubova na plaži ako želite ceo dan odmora od razgledanja. Van sezone.




9. Vizantijski muzej


Ovaj zanimljiv muzej nudi fascinantan uvid u vizantijski period grčke istorije. Smešten u palati iz 19. veka koja je prvobitno izgrađena za vojvotkinju de Plazans, suprugu Šarla-Fransoa Lebrena iz Francuske, muzej prikazuje dragocenu kolekciju vizantijske umetnosti. Vizantijsko carstvo je bilo nasleđe istočne polovine Rimskog carstva nakon njegovog pada. Od trećeg veka do 15. veka, Vizantijsko carstvo je vladalo zemljom današnjeg Balkana, Grčke i Male Azije. Za to vreme verska umetnost je bila veoma cenjena. Vizantijski umetnici stvarali su remek-dela detaljnih, blistavih mozaika i pozlaćenih ikona.





10. Četvrti Plaka i Anafiotika


Između severnih padina Akropolja i ulice Ermou, živopisna četvrt Plaka je veoma poznato turističko mesto. Glavna atrakcija ovog istorijskog područja je njegov šarmantan seoski ambijent. Uske pešačke ulice i veseli mali trgovi u četvrti Plaka oivičeni su lepim pastelno ofarbanim kućama, restoranima i prodavnicama ukrašenim bugenvilijom. U mirnim okruzenju nalaze se istorijske crkve, kao što su crkva Metamorfosis na jugozapadu i crkva Kapnikarea na severu. Lagana šetnja kroz živopisno okruženje je savršena stvar kada ste se nasitili ruševinama i muzejima. Četvrt Plaka, zajedno sa susednom Anafiotikom koja se nalazi na padinama severno od Akropolja, ima obilje autentičnih grčkih restorana. Krivutave srednjovekovne ulice Anafiotike takođe su užitak za istraživanje uveče. Ova oblast je poznata po stepeništu restorana u ulici Mnisikleous. Obližnje, mirnije ulice skrivene su na padini brda, koje skrivaju prelepe male kafiće i restorane. Područje se može pohvaliti sa dva važna arheološka nalazišta u ulici Pepopida: Rimska agora iz prvog veka pre nove ere i Hadrijanova biblioteka iz drugog veka.



Podsetimo, kompanija Air Serbia sezonski obavlja diretkne letove iz Niša do Atine, dva puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.airserbia.com



Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Atine






388 views0 comments
bottom of page