top of page

Arrivederci Alitalia! Nakon 74.godine prestala sa radom italijanska nacionalna avio-kompanija

Jučerasnjim letom AZ01586 Rim - Kagliari nekada prestižna Italijanska interkontinentalna avio-kompanija Alitalia je posle 74 godina postojanja otišla u istoriju


Foto: Alitalia

Poglavlje u istoriji italijanske avijacije zatvoreno je u juče uveče kada je poslednji let posrnule avio -kompanije Alitalia sleteo u Kagliari. Avion na letu AZ01586 dodirnuo je pistu aerodroma Fiumicino u 23:23 posle poletanja kasno noću sa Sardinije. Let je bio skoro pun, javila je novinska agencija ANSA, sa 180 putnika. Tako je italijanska avio -kompanija prestala da postoji nakon 74 godine.


Alitalia je osnovana 1947. godine i već decenijama je brend povezan sa posleratnim ekonomskim usponom Italije. Nova državna aviokompanija Italia Trasporto Aereo (ITA) poleće već danas.

Alitalia nije ostvarila profit od 2002. godine i nekoliko pokušaja spasavanja je propalo, uključujući pokušaje da se pronađu privatni investitori, što je uključivalo razgovore sa Deltom i Lufthansom.


Aviokompanija je privatizovana 2008. godine, ali joj je nakon toga i dalje bila potrebna velika državna pomoć. 2017. godine je bankrotirao i stavljen je pod posebnu upravu. Ograničenja putovanja avionom povezana sa pandemijom koronavirusa 2020. stavila su tačku na kompaniju.


Foto: Alitalia




Nova državna aviokompanija ITA poleće danas


Već danas počela je sa radom nova, ali bitno manja avio-kompanija ITA (Italia Trasporto Aereo). Na avionima će i dalje pisati Alitalia, a osoblje će i dalje biti u glamuroznim uniformama nekadašnje italijanske državne avio-kompanija, koja se odlikovala dizajnom i lakomislenošću, ali i velikim gubicima koje čak ni italijanski poreski obveznici više nisu mogli da plaćaju.


Nova italijanska avio-kompanija ITA biće u potpunom vlasništvu italijanske vlade, a za početak njenu flotu činiće 52 aviona, a dok ce do kraja 2025. godine broj aviona porasti na 105.



bottom of page