top of page

Antalija - popularno tursko letovalište i biser Mediterana

Updated: May 30, 2023

Antalija je jedno od najposećenijih letovališta južne Turske, koje krase duge, peščane plaže, tirkizno more i luksuzni hoteli. Ova metropola, zahvaljujući svojoj mediteranskoj klimi i fascinantnim plažama, već godinama privlači nove posetioce i vraća one stare


Foto: Flynaissus

Antalija je grad na jugozapadu mediteranske obale u Turskoj, najveće letovalište takozvane turske rivijere, smešteno u istoimenom zalivu. Nalazi se u plodnoj primorskoj ravnici, u vilajetu Antalija, čiji je glavni grad. Prema popisu iz 2011. godine, Antalija ima 965.000 stanovnika.




Čitavo područje Antalije, koje zauzima oko 630 km morske obale, od vetrova štiti planina Taurus obrasla gustim borovim šumama, a na njemu preovladava mediteranska klima, sa toplim, sušnim letima i blagim, kišovitim zimama.


Antalija se može pohvaliti sa više od 300 sunčanih dana godišnje.

Temperatura mora tokom najtoplijih meseci, u jeku sezone, iznosi 28ºC, dok se tokom zime ne spušta ispod 15ºC. U julu i avgustu, temperatura vazduha zna da pređe i 40ºC, s tim da srednja temperaturna vrednost u najtoplijem delu godine iznosi 34,4ºC. Antalija se može pohvaliti sa više od 300 sunčanih dana godišnje. Prestonica turske rivijere, znana i kao grad pomorandži najposećenije je tursko letovalište, koje tokom godine ugosti više od milion turista.





Šta nikako ne propustiti?



1. Stari grad (Kaleiçi)


Kaleičijev stari grad poput lavirinta stvoren je za šetnju. Savršeno restaurirane okrečene osmanske bele vile sa crvenim krovovima nižu se kaldrmskim ulicama, u kojima se danas nalazi mnoštvo butika, hotela, suvenirnica, umetničkih galerija i restorana. U starom gradu nalazi se Glavni trg (Kale Kapisi) koji ima tvrđavsku kapiju i kameni toranj sa sat-kulom, dok džamiju Tekeli Mehmet Pasa iz 18. veka vredi pogledati samo zbog svojih zapanjujućih unutrašnjih pločica.






2. Stara luka


Smeštena u udubljenju na liticama, stara luka Antalije slikovita je i puna radnji, lepih kafića, bazara i l jahti koje gledaju na blistavi Mediteran. Sa sadašnjom mirnom atmosferom čamca, teško je zamisliti da je ovo mesto nekada bilo glavno ekonomsko središte Antalije, ali od 2. veka do sredine 20. veka ovo je bila glavna luka koja je gradu i okolini donosila trgovinu i prosperitet.





3. Muzej Antalija


Ako vas zanima turska istorija, ne propustite ovaj izvrsni muzej. Blistavi eksponati ovde prikazuju sva najbolja otkrića sa mesta iskopavanja širom turske obale. Još bolje, kolekcija je prikazana na primeran način, čineći bogatu (i prilično komplikovanu) istoriju Turske lakom za razumevanje. Veliki arheološki odeljak nudi prikaze od bronzanog doba do Vizantije, sa posebnim naglaskom na ruševinama u obližnjem području.




4. Yivli Minare


Najizrazitija znamenitost Antalije je Iivli Minare (minaret sa kanelurom), koji je sagradio seldžučki sultan Alaedin Keikubad (1219-36). Munara je tipičan primer seldžučke arhitekture, četvrtaste osnove nadglasane osmougaonim bubnjem na kojem se nalazi kanelirano okno, sa okićenom galerijom oko vrha. Ova džamija iz 14. veka i danas se koristi. Minaret je odmah pored kapije Kale u stari grad.


Nasuprot munari nalazi se sahat-kula iz osmanskog doba Antalije, dok se u blizini nalaze neke grobnice iz 14. veka.







5. Hadrijanova vrata


Hadrijanova vrata su jedna od glavnih (i najdramatičnijih) ulaznih kapija u Anataliji. Sačuvani su znatni delovi helenističkih i rimskih gradskih zidina na istočnoj strani starog grada, a Hadrijanova vrata su najznačajnija od ovih delova. Podignut u čast posete cara Adrijana 130. godine nove ere, ovaj impozantni mermer od tri luka, okružen impozantnim kulama, ukrašen je bogatim skulpturalnim ukrasima. Dok šetate lukovima, podignite pogled na plafon da biste videli najbolje očuvane rezbarije.






6.Rimska tvrdjava (Hidirlik Kalesi)


Izgrađena u 2. veku, ovaj cilindrični toranj visok 14 metara nadgleda staru luku s visine na ivici parka Karaalioglu. Niko nije sasvim siguran koja je bila njegova glavna funkcija, ali većina se slaže da je delovao kao karaula ili svetionik nad prometnom lukom dole. Sada je to fantastično mesto za posmatranje zalaska sunca ili za postizanje onog najvažnijeg panoramskog pogleda na područje stare luke.





7. Aspendos


Glavni razlog zbog kojeg ljubitelji istorije posećuju Antaliju je jednodnevni izlet u Aspendos, oko 47 kilometara istočno. Na ovom arheološkom nalazištu nalazi se rimsko pozorište za koje se obično smatra da je najbolje očuvano na svetu i jedna od glavnih turističkih atrakcija u Turskoj. Dani slave ovog blistavog, drevnog grada bili su tokom 2. i 3. veka, kada je izgrađena većina ruševina koje se danas mogu videti.




8. Termessos


Aspendos će možda dobiti svu turističku slavu, ali Termessos, 34 kilometra severozapadno od Antalije, pobeđuje zbog atmosfere. Ni Grci ni Rimljani nisu uspeli da ukrote ratne Pisidijane, koji su žestoko štitili svoju nezavisnost od planinskog oka Termessosa. Dobro očuvani ostaci ovog drevnog grada leže raštrkani duž neravnog obronka brežuljaka s pogledom na okolne krajeve.





9. Perga


Ogroman Pergeov stadion ispunjen ruševinama, napola uništeni hramovi i ogromna kolonadirana agora prožeti su atmosferom prošle slave. Ovo je nekada bila prestonica drevne Pamfilije, koja je cvetala pod prvo grčkom, a zatim rimskom vlašću. Ruševine ovde, oko 17 kilometara istočno od Antalije, nisu dobro očuvane kao ostale na turskoj tirkiznoj obali, ali to takođe znači da privlače manje gužve, a posetiocima omogućavaju da u miru istražuju duge ulice sa kolonadama i napola srušene hramove. Rimske terme, helenistička vrata i Akropolj su posebno zanimljivi.






10. Plaža Konijalti


Istočno od centra grada Antalije, plaža Koniaalti jedna je od dva glavna pomeranja peska u Antaliji, sa slikovitim podlogama planina koje se kotrljaju do obale dalje. Tokom leta, ova traka (koja je više šljunčana nego peskovita) izuzetno je popularna kako kod domaćih tako i kod stranih posetilaca, a leni dani na plaži pojednostavljeni su uz mnoštvo ponuđenih sadržaja. Ležaljke sa suncobranima mogu se iznajmiti, postoje dobri toaleti i tuš kabine, a šetalište obloženo palmama iza plaže obrubljeno je prodavnicama brze hrane, kafićima i restoranima.





11. Vodopadi Karst


Krečnjačko selo oko Antalije bogato je kraškim izvorima, vrtačama i vodopadima. Nalazi kreča sa ovih izvora izgradili su se tokom perioda od 1,5 do dva miliona godina u ogromnim sedrenim terasama sličnim čuvenim terasama na Pamukkaleu. Kirkgoz i Pinarbasi (malo severozapadno od Antalije) imaju izvore i ponikve, koje se mogu videti, dok se u Dudenbasi-u slap vodopada spušta niz usku klisuru. Postoje i gornji vodopadi (Dudenbasi Selalesi) i donji vodopadi (Duden Caii) kojima se treba diviti, a putovanje ovde čini lep odmor od prirode od prepunosti istorijskih atrakcija Antalije.




10. Plaža Lara


Južno od centra Antalije, plaža Lara popularna je po mekanom belom pesku i dobrim objektima pogodnim za porodicu, uz podršku kafića i restorana i uz mnoštvo aktivnosti, od iznajmljivanja jet-skija do stalnih dasaka za veslanje za one koji žele vode. Ležaljke i suncobrani mogu se lako iznajmiti za one koji ne žele učiniti ništa napornije od upijanja sunca. Na ovom području se nalazi ogromna količina odmarališta na plaži u Antaliji, pa budite svesni da se tokom špica letnjih meseci ova plaža može natrpati.






11.Pećina Karain (Karain Magarasi)


Pećina Karain, oko 27 kilometara severozapadno od Antalije, u blizini Desemaltija, bila je naseljena praistorijskim čovekom i dala je nalaze iz donjeg i srednjeg paleolitskog doba. Ovde su iskopani nalazi kosti i zubi koji pripadaju neolitskom čoveku. Neki nalazi su izloženi u malom, ali izuzetno sveobuhvatnom muzeju na licu mesta. Široke, zaokružene pećine ovde su dobra prilika za lagano špiljenje i veoma su popularne kod lokalnih porodica koje se odmaraju od grada.


Ako možete, pokušajte da dođete radnim danom, kada su manje zauzeti. Ako imate automobil za iznajmljivanje, pećina i muzej u kombinaciji sa kraškim izvorima malo severnije čine dobar dnevni izlet.



_______________________________________________


Podsetimo, kompanija Air Serbia obavlja sezonske čarter letove na liniji Niš-Antalija, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Antalija





362 views0 comments
bottom of page