top of page

Alanja - neodoljiv spoj rajskih plaža i istorijskih znamenitosti

Alanja je već godinama jedno od omiljenih turističkih odredišta, što ne čudi imajući u vidu neodoljivi spoj rajskih plaža i istorijskih znamenitosti koje ovaj grad nudi


Brodovi u Alanji, Foto: Fly Naissus

Alanja je sa razlogom jedno od najpopularnijih turskih letovališta. Ovaj grad, pun mešavine orijentalnog i evropskog stila je pravi izbor za ljubitelje noćnog života , dobrog provoda, avanturista, ali i onih koji vole mirniji porodični odmor.


Alanja se nalazi u Mediteranskom regionu Turske, u vilajetu Antalija, a od samog grada Antalije je udaljen oko 135km.

O ovom gradu, smeštenom ispod planinskog venca Taurusa, prvi pisani izvori datiraju još iz 4.veka p.n.e. Vekovima unazad, grad je promenio nekoliko imena, ali dolaskom Seldžučke dinastije i sultana Alaedin Kejkubada na vlast 1221.godine, nazvan je Alanja kako se i dan danas zove.


Ovo mesto je Marko Antonije poklonio svojoj tadašnjoj izabranici, čuvenoj Kleopatri, a tu su i proveli svoj medeni mesec. Egipatska kraljica je, kako podaci beleže, iskoristila ovu oblast prepunu šuma za izgradnju ratnih brodova. Po njoj nosi ime najlepša plaža ovog letovališta, o kojoj ćemo pisati u tekstu, ali i mnogi restorani, kafici i hoteli.



Šta nikako ne propustiti?




Plaža Kleopatra


Čuvena plaža Kleopatra koja se nalazi preko puta pećine Damlatas je najpoznatija plaža na turskoj rivijeri. Duguje ime poslednjoj helenskoj kraljici Egipta. Prema legendama, Antonije ju je doveo kao poklon svojoj voljenoj Kleopatri. Svaki put kad je odlazila iz Egipta na kampovanje, kraljica je ovde zastajala da se kupa u kristalno čistoj vodi i uživa u predivnom peskovitom tepihu. Od tada, plaža Kleopatre neodoljivo privlači one koji očekuju kraljevski odmor.





Reka Dim


Dim je reka koja protiče kroz selo Akčati i udaljena je 7 km od centra Alanje. Dim nosi hladnu i čistu vodu sa planina Taurus i duga je oko 60 km. Postoji mnogo alternativnih načina da dođete do Dima. Ako želite do Dima doći privatnim automobilom, uvek možete koristiti priobalni magistralni put. Ako volite javni prevoz, možete ući u bilo koji od autobusa iz centra Alanje koji vodi ka Dimu.






Crvena Kula


Crvena kula u luci Alanje je simbolični toranj koji je naručio Aladin Kejkubat I, radi zaštite luke od napada s mora. Sagradio je Ebu Ali Reha el Ketani u aprilu 1226. Kula ima 5 spratova i visoka je 33 metra. Osmougaona je sa bogatim eksterijerom i ima otvore za sipanje kipućeg katrana i vode. Nalazi se u naseljenom delu grada, ali zahvaljujući ulaganjima, očuvan je stari istorijski izgled.





Pećina Dim


Pećina Dim je udaljena 11 km od centra Alanje i lako je dostupna. Unutar pećine se nalaze stalaktiti, stalagmiti i jezerce. Pećina ima dve dvorane, a temperatura je konstantna, oko 18-19ºC. Unutar pećine se nalaze platforme za posmatranje.Pruža se prelep pogled na dolinu i zamak Alanje. Pećina je otvorena za posete svakog dana.







Arheološki muzej


Arheološki muzej Alanje se nalazi blizu pećine Damlatas, žičare i Kleopatrine plaže u istorijskom centru Alanje. Muzej prikazuje dobro očuvane istorijske ostatke iz ovog dela sveta. Izloženi artefakti obuhvataju razdoblja neolita, helenizma i rimskog doba. Posebno je značajan bronzani kip Herkulesa. Muzej takođe ima otvoren prostor sa sarkofazima, frizovima i ostacima.







Drevni grad Jotape


Na 33. kilometru rute Alanja-Gazipasa nalazi se grad Jotepe, nazvan po ženi cara Komagene. Grad je bio poznat po kovanju ekskluzivnog novca od vremena cara Trajana do cara Valerijana. Ruševine Jotepe imaju vizantijski i rimski uticaj, a akropol grada je visoki rt koji se proteže prema moru. U luci se nalazi bazilika, mala crkva i ostaci hamama. Takođe se može videti hram i groblje u delu grada Nekropola. Ovi ostaci pružaju uvid u pogrebne običaje i stilove tog vremena.







Džamija Sulejmanije


Istoriska džamija, poznata kao Sultan Aladin džamija, izgrađena je za vreme vladavine Aladina Kejkubata u 1231. godini. Nalazi se na vrhu zamka Alanja. Iako je džamija bila srušena, obnovljena je u 16. vijeku za vreme vladavine Sulejmana Veličanstvenog. Džamija se naziva Aladin, Kale ili Sulejmanije džamija i ima jedan minaret. Izgrađena je od ruševina okolnih objekata, ima kvadratni tlocrt i osmougaoni okvir s kupolom od cigle. Džamija predstavlja izvanredan primer drvene gravure iz osmanskog doba. Do nje se može se doći autobusom ili automobilom, a nalazi se blizu dvorca Alanja.






Staro rimsko pozorište


Drevne ruševine u Sideu, udaljene samo 64 kilometra severozapadno od Alanje, mogu se lako posetiti tokom jednodnevnog izleta. Side je malo, ali živahno letovalište na obali sa prelepim turističkim bazarom. Glavno područje drevnih ruševina nalazi se nasuprot ulaza u stari grad Side. Ovdje se nalazi impozantno rimsko pozorište iz 2. veka, koje može da primi do 20.000 gledalaca.





Tvrdjava - Alanya Kalesi


Ako se odlučite za obilazak znamenitosti u Alanji, ne propustite da posetite glavnu gradsku tvrđavu. Ova impozantna struktura izgrađena je 1226. godine na brdu visokom 250 metara iznad mora. Površina istorijskog kompleksa je gotovo 10 hektara, a zidovi se protežu na oko 7 kilometara. Možete samostalno istražiti slobodni deo tvrđave, gde se nalaze drevne kameni rezervoari i funkcionalna džamija.






Žicara - (Alanya Teleferik)


Žičara u Alanji je simbol ovog grada i izgrađena je 2016. godine i otvorena 2017. godine. Visoka je 300 metara i duga 900 metara. Ima 16 kabina koje mogu prevoziti više od 1000 ljudi na sat. Žičara je pažljivo planirana i izgrađena da služi ljudima i u dobrim i u lošim vremenskim uslovima. Kabine su fungcionalne i kada vetar duva brzinom od 70 km na sat. Kada se nalazite u žičari, trebaće vam samo 20 sekundi da stignete do zamka. Dok se penjete prema plaži Kleopatre, žičara vam pruža priliku da vidite koliko je Alanja zaista veličanstvena iz ptičje perspektive.






Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turističke organizacije Alanje

bottom of page