top of page

Air Serbia vratila 57,6 miliona dolara duga kompaniji Etihad Partners

Air Serbia izmirila je prvi deo duga kompaniji Etihad Airways Partners I BV u iznosu od 57,62 miliona američkih dolara na osnovu dugoročnog zajma podignutog 2015. godine


Foto: Air Serbia

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia saopštila je da je isplatila sve svoje preostale obaveze prema EA Partnersu u iznosu od 57,62 miliona dolara po osnovu dugoročnog kredita, koji je uzet 2015. godine, a juče je dospeo na naplatu.


„Srpska nacionalna aviokompanija izražava veliko zadovoljstvo činjenicom da je uspela da obezbedi sredstva za plaćanje obaveza samostalno, zahvaljujući odgovornom poslovanju pre pandemije koronavirusa, kao i opsežnim merama štednje na svim nivoima tokom najveće krize u istoriji civilnog vazduhoplovstva, proistekle iz pandemije “ - navodi se u saopštenju ove kompanije.


„Uprkos ovim okolnostima i činjenici da nije mogla da obavlja komercijalne putničke letove od sredine marta do druge polovine maja, kompanija je nastavila da redovno izmiruje sve svoje obaveze prema poveriocima i dobavljačima u zemlji i inostranstvu. S druge strane, činjenica je da je situacija i dalje veoma složena i da se vazdušni saobraćaj u Evropi i svetu oporavlja mnogo sporije nego što se očekivalo. Zbog toga će Air Serbia nastaviti da aktivno učestvuje u pregovorima sa svojim strateškim partnerima, uključujući poverioce i strateške dobavljače, u dobroj veri da se pregovorima može doći do rešenja prihvatljivog za sve “ - dadaje se u saopštenju. Ovog juna, Air Serbia je obavestila je svoje partnere da zbog finansijskog opterećenja izazvanog pandemijom Covid-19 možda neće moći da ispuni svoje obaveze i plaćanja - o čemu smo ranije pisali. Tada je predložio je revidirane iznose i rokove otplate zajma, koje je poverilac na kraju odbio.


"Isplata ovog zajma dokaz je zdravog i odgovornog upravljanja Er Srbijom pre i tokom krize, kao i tokom oporavka od posledica pandemije. Srpska nacionalna aviokompanija ostaće posvećena interesima svojih akcionara, zaposlenih i putnika i preduzeće sve mere potrebne da zaštiti kompaniju i obezbedi njen uspešan razvoj. U toku obustave komercijalnog saobraćaja, Air Serbia započela je niz programa usmerenih na rad sa poslovnim partnerima, sprovođenje mera štednje i održavanje likvidnosti, kao i poboljšanje poslovnih procesa i usluge za naše putnike.

Svi ovi programi će se i dalje isporučivati ", rekao je izvršni direktor kompanije Duncan Naysmith.


" Zahvaljujem svim partnerima, nadležnim institucijama i zaposlenima na saradnji u saniranju posledica od posledica pandemije koronavirusa, i da je saradnja u zajednici presudna, jer smo zajedno jači “ - dodao je Naysmith.


Podsetimo, u medjuvremenu ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da nikakva pomoć nije dodeljena kompaniji Air Serbia, ali da "nema sumnje da će država pomoći". Zvaničnici su u prethodnom periodu u više navrata najavljivali pomoć Air Serbiji, a Mihajlović je 1. maja najavila da je moguće da država otkupi deo deonica Air Serbije od Etihada.


Prema okvirnom ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija se obavezala da bespovratno ulaže u kompaniju Air Serbia naredne tri godine, odnosno samo do kraja 2016. Uprkos tome, finansiranje je nastavljeno u različitim oblicima i narednih godina i to po različitim osnovama.

178 views0 comments
bottom of page