top of page

Etihad odbio da prihvati otpis dugovanja od 82% koji je tražila Air Serbia

Srpski nacionalni avioprevoznik tražio je od kompanije Etihada otpis većeg dela dugovanja, kako joj poslovanje ne bi bilo dovedeno u pitanje. Kompanija iz Emirata, međutim, isključila je tu mogućnost i traži poštovanje dogovorenog prenosi N1


Foto: Air Serbia

Srpska nacionalna aviokompanija u dva navrata, u maju i julu ove godine, tražila je od svog partnera Etihad Ervejza otpis dela duga zbog načina poslovanja izazvanog epidemijom kovida -19.

U dokumentima kompanije Etihad stoji i da je Air Serbia otpis duga od 120 miliona dolara neophodan da bi mogli da nastave poslovanje. Međutim, kompanija nije u teškom položaju od juče.


"Air Serbia je inače u teškom položaju, ona je bila prezadužena i u prošloj godini. Pitanje je može li opstati ili će morati da ide u stečaj. Pitanje je da li i pod kojim uslovima mi i trebamo nacionalnu kompaniju ili možemo razmišljati i o stečaju. Ova situacija, da se traži od jedne strane da otpiše 82 odsto ne izgleda naročito normalno u jednom društvu od dva člana, nego bi ta dva člana trebalo da sednu pa da traže šta će se moći uraditi sa tom kompanijom", kaže stručnjak za strana ulaganja Milan Kovačević.


Arapski partner nije dozvolio otpis duga, navodi se u internom dokumentu ove kompanije - prenosi N1.

"Upravni odbor smatra da je takav predlog Air Serbia neprihvatljiv jer predviđa da iznos, koji je utvrđen Ugovorom o zajmu, trajno bude umanjen za 82 odsto, što bi za posledicu imalo smanjenje iznosa koji bi EA Partneri platili trećoj strani", piše u dokumentu. 


Oni su, usvajanjem Treće posebne rezolucije, naložili Etihad Airways partnerima da, u pisanoj formi, obaveste Air Serbia da u potpunosti odbacuju njihov predlog i da se od Air Serbije očekuje da svoje obaveze izmiri na vreme, a u skladu sa datumima iz Ugovora o zajmu.


"Kad je sa Etihadom napravljen posao, to je bila velika pohvala da je nađen dobar partner. A od samog početka Etihad sigurno nije imao nameru da ispomaže tu kompaniju, nego je težio postići neki profit. S druge strane, izgleda da smo mi bili nerealni, da smo mi bili ti koji smo ispomagali da ona uopšte opstane i takav postupak ne može da večno traje i treba se analizirati ukupno stanje i videti šta se sa kompanijom mora uraditi", kaže Kovačević.


Da li ovo otkriva da srpska aviokompanija ne može da opstane ako se ne otpiše dug, saznaćemo neki drugi put. Jer na naše pitanje kako će se odbijanje ovog zahteva odraziti na njeno buduće poslovanje, Air Serbia ostala je nema.Izvor: N181 views0 comments

Commenti


bottom of page