top of page

Air Serbia vraća državi 20 miliona evra zbog dobrih poslovnih rezultata

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia zbog dobrih poslovnih i finansijskih rezultata odlučila je da državi uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije, u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije.Kada je reč o učinku Air Serbije u prvih šest meseci ove godine, postignuti su rekordni rezultati za više parametara, saopštila je kompanija.


Samo u prva dva kvartala tekuće godine, srpska nacionalna avio-kompanija je prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87% više nego prošle godine, odnosno za 59% više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.


U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Air Serbije je oko 50%, odnosno jedna polovina, a samo u junu, tržišni udeo putnika Air Serbije na beogradskom aerodromu bio je 55%.


Kako je navedeno, u pomenutom periodu, Air Serbije je obavila ukupno 19.181 let, što je 63% više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38% više nego za prvih šest meseci 2019. godine.


Prema preliminarnim finansijskim izveštajima, Air Serbia je u prvih pola godine zabeležila profit od 22.4 miliona evra, što je praktično na nivou profita za celu 2022. godinu, zbog čega je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da već tokom ove godine Republici Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.


Er Srbija podseća da je država sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom Kovid-19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine, i ovim putem se zahvaljuje Vladi Srbije na podršci i ističe da će nastaviti da ispunjava svoje obaveze preuzete Ugovorom o dokapitalizaciji.

Comments


bottom of page