top of page

Air Serbia u gubicima od preko 200 miliona evra

Finansijski savet naveo je da bi kompanija imala problema u 2020. čak i da nije bilo pandemije jer bi joj nedostajalo oko 60 miliona evra gotovine


Foto: Arhiva

Nacionalnoj avio-kompanija Air Serbia će za opstanak nedostajati oko 200 miliona evra do kraja naredne godine, a u novembarskom rebalansu budžeta za ovu godinu i predlogu budžeta za 2021.


Vlada Srbije obećala je pomoći ovom preduzeću, još uvek nepoznatom iznosu jer planirani troškovi nisu javno prikazani.

Ono što je izvesno jeste da procenjeni manjak nacionalnog avio-prevoznika nije samo posledica udara aktuelne krize već i lošeg poslovanja u pretkriznom periodu.


EU je dozvolila da Srbija dodeli državnu pomoć Er Srbiji, ali samo za pokriće gubitaka nastalih usled pandemije koronavirusa

Tome u prilog idi i činjenica da, iako su mnoge evropske zemlje pomagale svojim avio-prevoznicima u ovoj godini, to je po pravilu bila manje izdašna pomoć (u proseku pokrivaju 35 odsto prihoda), dok bi pokriće manjka našeg avio-prevoznika predstavljalo više od 60 odsto prihoda kompanije čiji su suvlasnici Vlada Srbije sa 51 odsto i „Etihad” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata navodi Politika.

Ako se, ipak, i nakon pandemije nastavi poslovanje po obrascu koji se ustalio pre krize, „Er Srbiji” će ponovo strukturno nedostajati 30 miliona evra godišnje, pod pretpostavkom da nema dodatnog zaduživanja.


– Jedini način da se „Er Srbija” konačno osposobi da samostalno i održivo posluje jeste restrukturiranje kompanije i promena modela poslovanja. „Er Srbija” bi u 2020. bila u problemu čak i da nije bilo pandemije – procenjujemo da bi nedostatak gotovine iznosio oko 60 miliona evra – zaključuje Fiskalni savet i ističe da se sa izbijanjem pandemije stvari dodatno pogoršavaju, pa će manjak iz redovnog poslovanja u 2020. verovatno biti veći – za oko 40 miliona evra.



Izvor: Politika




168 views0 comments
bottom of page