top of page

Air Serbia prodala avione tipa Boeing 737

Nacionalna avio-kompanija Air Serbia prodala je dva aviona tipa Boing 737-300 nepoznatom kupcu u Kini. Pomenuti avioni su uklonjeni iz flote ovog avio prevoznika u januaru i februaru ove godine


Foto: Aviolet, Boeing 737-300 YU-ANK

Kako navodi portal Exyuaviation, avioni, registarskih oznaka YU-ANK i YU-ANI stari su po 35 godina, a prodati su nepoznatom kupcu u Kini. Na sajtu za praćenje letova online avion YU-ANK juče je leteo od Beograda do Nančanga preko Ufe i Irkutska u Rusiji, dok je YU-ANI još uvek prizemljen u Beogradu. Očekuje se da će treći avion B737-300, regisarskih oznaka YU-AND, koji je van upotrebe od februara 2020. godine, konačno biti izložen u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu. Postepeno uklanjanje aviona tipa Boinga 737 iz flote nacionalne aviokompanije najpre je planirano do kraja ove godine, međutim, s obzirom da su oba aviona imala manje ciklusa zbog ukupnog smanjenja letačkih operacija, prevoznik je odlučio da ih ukloni ranije nego što je to planirano.


„Imajući u vidu prognozu za industriju koju su dale relevantne institucije kao što su Eurocontrol, avioni Airbus i ATR flota biće dovoljni za obavljanje redovnih i čarter letova, dok će kompanija nastaviti da bude proaktivna i reaguje na promene na tržištu“, saopštili su iz kompanije Air Serbia ranije ove godine.

Odluka je takođe doneta u skladu sa ciljevima kompanije da smanji emisiju gasova staklene bašte iz svoje flote i ostvari uštede u održavanju, obuci i sredstvima potrebnim za održavanje aviona koji su u ovom slučaju stari preko trideset godina.Foto: Boeing 737-300 (YU-ANK)

Podsetimo, oba aviona su nova isporučena kompaniji JAT ( Jugoslovenski aerotransport), dok su kasnije leteli u bojama kompanije Jat Airways, a zatim i za Air Serbiju pod namenskim čarter brendom Aviolet. Avioni su takodje u nekoliko navrata davani u zakup raznim stranim prevoznicima, prvenstveno tokom 1990-ih i ranih 2000-ih. YU-ANI je držao rekord kao najstariji avion serije Boeing 737-300 u redovnom komercijalnom saobraćaju (isključujući teretne i vojne VIP konfiguracije).

Air Serbia je 2018. godine oglasila prodaju veći broj aviona opšte avijacije, od kojih je poslednji poleteo 2013. Ukupno je na prodaju stavljeno devetnaest aviona, uključujući trinaest Cesna 172 Skyhavk, tri Cessna 152 i tri Piper Cheienne. Neki od aviona su bili van upotrebe od 1992. godine.Izvor: Exyuaviation

Comments


bottom of page