top of page

Air Serbia ostavila putnike da čekaju osam sati let za Frankfurt bez ikakvog objašnjenja

Niški aerodrom bio je do jutros u dva sata iza ponoći mesto veoma neprijatnog događaja kada su putnici koji su čekali let za Frankfurt Han, planiran za 18:15, pretrpeli višečasovno kašnjenje bez ikakvih informacija od strane prevoznika, Air Serbije.


Dramatična situacija putnika koji su osam sati proveli u holu aerodroma.Foto: Irena Boganovic

Prema rečima putnice Irene Bogdanović za naš portal, let koji je bio zakazan za subotu u 18:15 časova kasnio je zbog loših vremenskih uslova na putu iz Istanbula. Međutim, nakon što je avion sleteo oko 19:00 časova, usledio je niz događaja koji nisu imali objašnjenja.

Naime, putnici su već bili prošli sve kontrole i nalazili se na gate-u, ali nova posada nije dolazila, a avion je ostao parkiran bez ikakvog objašnjenja. Avion Wizz Aira za Bazel je uspešno poleteo oko 19:30 časova, dok su putnici leta za Frankfurt Han ostali u neizvesnosti.

Osećaj frustracije i nezadovoljstva među putnicima postao je sve izraženiji, a naporan čekanje dodatno su pogoršale veoma šture i nepotpune informacije od aerodromskog osoblja koje je pomeralo vreme leta za po sat vremena.


Putnici su se izmaltretirali, a neki su zbog kašnjenja možda izgubili dalje prevoze ili naredne letove-navodi nasa sagovornica.

Tek oko ponoći, putnici su vraćeni u veliki hol terminala niškog aerodroma, gde su se usled nepodnošljivih uslova, naročito za decu, pobunili i zahtevali jasne informacije. Mnogi putnici nisu imali mesta da sede, pa su se smestili na pod, a deca su spavala na podu. Očajni putnici su osudili takav tretman od strane prevoznika, ocenjujući ga kao sramotan.


Konačno, oko 1:30 časova, putnici su prošli još jednu kompletnu kontrolu i prešli na gate, a nova posada stigla je malo pre 2:00 časa. Avion je naposletku poleteo u 2:45 posle ponoći, gotovo osam sati nakon planiranog vremena polaska.


Sudeći po situaciji, let sigurno nije bio pomeren zbog lošeg vremena, jer su avioni ostalih avio kompanija saobraćali bez ikakvih problema. Pre bih rekla da je uzrok ovog kašnjenja bio nedostatak posade - navodi Bogdanović.

Irena je izrazila sumnju da je ista posada koja je doletela iz Istanbula morala praviti 8-satnu pauzu pre nego što je preuzela ovaj let, što bi moglo biti u skladu sa pravilima kompanije ili da je let odložen zbog nedostatka posade koja bi putnike prevezla do Frankfurta.



Koja su prava putnika u Srbiji?


Podsetimo, u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača (član 93) putnici imaju određena prava kada se letovi odlagaju duže od tri sata. Prava koja su obuhvaćena ovim zakonom u slučaju odlaganja letova su izmedju ostalog: Obaveštenje o kašnjenju: Avio kompanija je dužna da putnike obavesti o kašnjenju i razlogu za to, pravo na odustajanje od putovanja: Putnici imaju pravo da odustanu od putovanja ako je kašnjenje duže od pet sati u odnosu na planirano vreme polaska. U tom slučaju, putnik ima pravo na povraćaj novca za neiskorišćeni deo karte, kao i na povraćaj novca za već iskorišćeni deo karte ako je let izgubio svrhu zbog kašnjenja, kao i pravo na negu: Ukoliko se let odlaganjem produži za osam sati ili više, avio kompanija je dužna da obezbedi negu putnicima, uključujući hranu, piće i eventualni smeštaj ukoliko je potrebno. Ova prava se odnose na sve putnike, bez obzira na državljanstvo ili mesto prebivališta.


Važno je napomenuti da se ovakva prava primenjuju samo na redovne letove koji polaze iz Srbije, odnosno avio kompanije koje imaju sedište u Srbiji. Takođe, prava putnika mogu varirati u zavisnosti od uslova i pravila svake avio kompanije. U slučaju odlaganja leta, preporučuje se da putnici kontaktiraju avio kompaniju za informacije o pravima i postupku naknade.


________________________________

Naš portal je pokušao stupiti u kontakt sa PR sluzbom kompanije Air Serbia kako bi dobio objašnjenje ovog neprikladnog postupanja, ali do trenutka objavljivanja vesti, odgovor nije stigao.


Ukoliko dobijemo zvanično saopštenje, vest će biti ažurirana s novim informacijama. Situacija na niškom aerodromu ostaje u fokusu, a putnici ostaju u iščekivanju odgovornosti kompanije.





bottom of page