top of page

Air Serbia nabavlja avione Suhoj Superjet 100?

Srpska nacionalna avio-kompanija Air Serbia pregovara sa ruskim proizvodjačem civilnih aviona Sukhoj o kupovini aviona Suhoj Supejet 100 (SSJ 100) navodi Tanjug. U Evropi nijedna avio kompanija ne leti ovim tipom aviona


Foto: Suhkoj

U Evropi trenutno nijedna avio kompanija ne obavlja saobraćaj avionima ovog tipa, sem ruskih avio-kompanija Aeroflot, Gazpromavia, Yakutia i Iraero, kao i meksičkog Interjet-a, dok je irksi CityJet iz svoje flote povukao sve avione tips Superjet 100, zbog nedostatak rezervnih delova za za ovaj tip aviona u Evropi.


Sergej Čemezov, predsednik ruske korporacije Rostek, povrdio je ruskim medijima ranije ove godine glasine da će program Superjet 100 možda promeniti svoje ime zbog ozbiljnih problema sa kojima se suočio ovaj avion u proteklih nekoliko godina.


Prema izjavi zvaničnik ruske vlade Sergeja Prihotka, o nabavci aviona biće reči danas uoči današnje posete Srbiji premijera Dmitrija Medvedeva.

Kako prenosi agencija TAS, on je novinarima u Moskvi rekao da s razgovara i o formiranju centra za remont aviona SSJ 100 na beogradskom aerodromu, kao i o kupovini letelica MS-21, koja je u pripremnoj fazi.


Rusija je ranije ove godine i turskim avio-kompanijama ponudila da nabave ruske avione MS-21 i Sukhoi SuperJet 100, ali do porudžbine do danas nije došlo.


_______________________


Inače, avion Suhoj Superdžet 100 je putnički avion iz familija regionalnih putničkih mlaznih aviona kapaciteta do 108 putnika. Razvijen u saradnji sa Boingom i italijanskom Finmehanikom (sada Leonardo), planom da konkuriše pre svega ukrajinskom Antonov An-158, brazilskom Embraer E-džet i kanadskom Bombardije CRJ seriji.

220 views0 comments

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page