top of page

Aerodrom Han - Air Serbia u zamenu za Ryanair?

Updated: Jul 18, 2019

Prema pisanju nemačkog Velta "osakaćena" vazdušna luka Frankfurt-Han, koja već nekoliko godina gubi putnike, veoma je zadovoljna dolaskom aviokompanije Air Serbia. Ovo je jedina tradicionalna, takozvana "legacy" avio kompanija koja trenutno leti sa ovog aerdoroma sa kojeg saobraćaj obavljaju još i Ryanair i Wizz Air.


Foto: Aerodrom Frankfurt-Hahn

Aerodrom Frankfurt-Han, koji opslužuje veliki nemački grad i poslovno središte Frankfurt, smešten na oko120 km zapadno od grada i služi kao avio-čvorište za niskotarifne avio-prevoznike u odnosu na mnogo veći Međunarodni aerodrom Frankfurt. Aerodrom je takodje udaljen oko 120 km od Luksemburga, pa i njega opslužuje kao sekundarna vazdušna luka, dok pored putničkog saobraćaja važi za značajnu kargo vazdušnu luku.


Broj putnika na aerodromu medjutim je značajno opao u poslednjih nekoliko godina. Samo u toku prošle godine, aerodrom je izgubio blizu 400.000 putnika, a od 2007. godine broj putnika smanjen je za čak 2 miliona putnika.


Ryaniar će u zimskom redu letenja prestati da leti na ukupno pet destinacija i to do Djirone, Malage, Palma de Majorke, Rige, Santijaga de Kampostele.

Primetno je da je najveća evropska niskobudžetna avio-kompanija Ryanair, u polsednjih nekoliko godina znatno je smanjila obim saobraćaja sa ovog aerdoroma, a stručnjaci tvde da će saobraćaj ove godine biti dodatno smanjen usled problema irskog prevoznika sa isporukom aviona Boeing 737 MAX. Kao rezultat toga, aviokompanija će smanjiti saobraćaj u mnogim bazama širom Evrope u zimskom redu letenja ove godine, dok je najavljeno i potpuno zatvaranje pojedinih baza.


Građanska inicijativa koja se u nemačkoj bori protiv noćnog letenja sa ovog aerodroma tvrdi da s obzirom na ekonomske gubitke "ne bi bilo iznenadjenje da Ryanair zatvori upravo ovu bazu u zimskom redu letenja 2019/2020".


Podsetimo Aerodrom Han, glavni aerodrom regije Rajna-Palatinat je u vlasništvu Kineskog giganta HNA sa 82,5% i savezne džave Hesen sa 17,5%.Kontroverze

Niskotarifna aviokompanija Rynair započela je letove sa aerodroma 2001 godine. Na zahtev irske kompanije ime aerdoroma zvanično je promenjeno sa Aerodrom Hahn na Aerodrom Frankfurt–Han. Tim povodom, nemačka Lufthansa pokrenula je sudski postupak protiv komapanije Ryanair 2002.godine, vrdeći da je upotreba "Frankfurta" u imenu aerodroma - lažna reklama. Ryanairu je na kraju ipak dozvoljeno da zadrži ime Aerodrom Frankfurt-Han, ali je svojim putnicima morao da pojasni u svom oglašavanju da se aerodrom nalazi na 120 kilometara od Frankfurta.
403 views0 comments

Comments


bottom of page