top of page

15 stvari koje ne biste trebali da radite na aerodromu da biste uštedeli vreme i živce

Većina putovanja započinje na aerodromu, a putnici moraju uzeti u obzir mnoge aspekte, počev od odlaganja prtljaga pa sve do granične kontrole. Čini se da svi znaju da ne treba kasniti, šaliti se da kod sebe imate oružje ili piti previše alkohola pre i tokom leta. Ali postoje i druga pravila koja nisu toliko očigledna, koja mogu pretvoriti vreme koje morate provesti na aerodromu u neprijatno iskustvo i rizikovati celo vaše putovanje


Ilustracija: Flynaissus

U ovom tekstu daćemo vam nekoliko proverenih saveta iskusnih putnika i ono što ne biste smeli da radite na aerodromu kako ne biste pokvarili putovanje na samom početku.


Pa da krenemo...





1. Dolazak na aerodrom više od 3 sata pre leta


Većina aviokompanija započinje prijavu 2 sata pre predviđenog vremena polaska. Putnici koji se odluče da dođu mnogo ranije moraće da provedu puno nepotrebnog vremena na aerodromu čekajući da zaposleni na aerodromu započnu postupak prijave. Dakle ne dolazite na aerodrom prerano, 2 sata pre leta je sasvim dovoljno kako bi ste na vreme stigli na let.





2. Stavite telefon i sitan novac u providnoj kesi


Nakon prijave, putnik mora proći sigurnosne provere na svakom aerodromu sa detektorima metala. Zaposleni na aerodromu traže od putnika da sve svoje metalne stvari, poput kovanica i elektronskih uređaja, stave u plastični kontejner. Ako ne želite da provedete previše vremena na sigurnosnim porverama, samo unapred stavite sve svoje metalne stvari u plastičnu vreću i stavite ih u svoj prtljag ili ručnu torbu.






3. Obavestite osoblje avio kompanije o prekomernoj težini prtljaga


Pre nego što se prtljag odloži, sve torbe i koferi se odmeravaju na stolu za prijavu. Ako se na ekranu prikaže da je vaša torba preteška, a zaposleni u aviokompaniji ćuti, jednostavno nemojte privući pažnju na ovu činjenicu. Ponekad osoblje može ignorisati torbu koja ima malo prekomerne težine i za to neće naplatiti putniku dodatne naknade. Ali ovo skoro pa nikada ne funkcioniše za niskotarifne avio kompanije, jer se putnicima naplaćuju sve dodatne usluge.



4. Ne ostavljajte vredne stvari u predatom prtljagu


Prema istraživanju koje je sprovela švajcarska informativna agencija SITA, u 2019. godini gotovo 4,5 miliona prijavljenih torbi i kofera ošteti se ili ukrade svake godine. Dakle, da biste izbegli nepotrebne probleme, bolje je da u ručnoj torbi držite vredne i krhke stvari poput laptopa, fotoaparata, novca i važnih dokumenata.








5. Ne ostavljajte elektronske uređaje i tečnosti na dnu torbe


Tokom bezbednosne provere, osoblje aerodroma često traži od putnika da stave sve tečnosti i elektronske uređaje u zaseban kontejner. A ako ih držite na dnu torbe, moraćete da vadite sve stvari kako bi ste došli do njih. Prilično je lako izbeći ovu situaciju ako pravilno spakujete prtljag:

  • Stavite odeću i obuću na dno torbe;

  • Držite dokumente i novac u unutrašnjim džepovima odeće;

  • Stavite svoje elektronske uređaje (kamere, prenosne računare, spoljne hard-diskove i baterije) i tečnosti (ne više od 100 ml) u providnoj kesi koju će te staviti na vrh stvari;

  • Držite slušalice i punjače u malim spoljnim džepovima.





6. Držite lekove u ručnoj torbi


Ograničenje od 100ml za tečnosti koje postoji za ručni prtljag ne odnosi se na lekove i hranu za bebe koje će putniku možda trebati tokom leta. Pored toga, putnici imaju pravo da nose:


  • Termometar za merenje telesne temperature koja ne sadrži živu;

  • Živin termometar upakovan u kontejner i zapečaćen posebnim zaptivkom;

  • Živin tonometar (jedan komad po putniku) za merenje krvnog pritiska koji se pakuje u posebnu posudu;

  • Vodonik-peroksid - ne više od 100 ml 3% rastvora po putniku;

  • Upaljač za jednokratnu upotrebu;

  • Lekovi na recept lekara.


7. Ne oblažite svoju ručnu torbu plastičnom folijom


Službenici kopi rade u obezbeđenju imaju pravo da otvore ručni prtljag putnika kako bi proverili šta je unutra. A kada prtljagu prekrivate plastičnom folijom, samo sebi otežavate jednostavan postupak i rizikujete da potrošite više vremena na proveru bezbednosti.


Zato nikada ne oblažite svoju ručnu torbu plastičnom folijom!








8. Brinete o zračenju telesnih skenera?

Postoje 2 vrste skenera na aerodromima: Skeneri zasnovani na povratnom rasejanju: Sastoje se od 2 detektora za rendgenske zrake i njihovi zraci ne prolaze kroz ljudsko telo, već se reflektuju jedan od drugog. Kao rezultat, specijalista može da vidi različite boje na displeju koje prikazuju telesne supstance koje se razlikuju u gustini. Na primer, mišići na slici imaće svetlu boju, dok će metali biti tamni;

Mikrotalasni skeneri koji izgledaju kao rotirajuće antenske kabine: Oni koriste milimetarske talase i stvaraju jasniju i realističniju sliku na ekranu. Proizvođači tvrde da su svi ovi skeneri sigurni za zdravlje putnika. Snaga prvog je uporediva sa dozom zračenja koju putnik primi tokom 2 minuta leta, a druga se može uporediti sa zračenjem vašeg pametnog telefona.





9. Rasprave se sa službenicima obezbeđenja


Pravila za prevoz tečnosti navedena su doslovno svuda: na veb stranicama aerodroma i aviokompanija, na šalterima za prijavu na let, pa čak i na samim avionskim kartama. Međutim, postoje putnici koji i dalje žele da svoj omiljeni parfem ili kremu uvuku u svoju ručnu torbu, čak i ako njegova količina prelazi 100ml. Ali zaboravljaju da službenici obezbeđenja mogu da oduzmu ove proizvode ili da im ne dozvole da se ukrcaju na let u slučaju da putnik odbije da ih se odrekne. Ostale procedure koje putnike najviše iritiraju uključuju dugu bezbednosnu proveru, prolazak kroz okvire za skeniranje i prekomernu izbirljivost zaposlenih. Putnicima je posebno dosadno što moraju skinuti kaiševe i čizme. Na tome možemo da se „zahvalimo“ Ričardu Rejdu. koji je 22. decembra 2001. godine pokušao da u avion unese eksploziv u čizmama sa visokim potpeticama. Srećom, uhvaćen je, ali od tada aerodromi moraju posebno skenirati cipele putnika. Putnici usijane glave često ne podnose pritisak i počinju otvoreno da se prepiru sa osobljem aerodroma. Podsećamo vas da ovakvi incidenti mogu staviti tačku na vaše putovanje. Ako putnik odbije da prođe bezbednosnu proveru, aktivno se umeša u proces ili preti službenicima obezbeđenja, osoblje će morati da pozove policiju i zabrani im ukrcavanje.






10. Pratite monitore za odlaske


Vreme polaska i broj ulaza navedeni su na vašoj karti za ukrcavanje, ali se vrlo često dešava da se promene u poslednjem trenutku. Putnici koji dođu unapred obično provedu nekoliko sati u bescarinskim radnjama i zaborave s vremena na vreme proveriti monitore sa informacijama o letu. U ovakvoj situaciji postoje velike šanse da zakasnite na let. Da se ​​ovo ne bi desilo, postavit sebi zadatak da proverite monitore sa informacijama o letu na svakih 15–20 minuta, kako bi ste videli da li su se vreme i odlzani gejt promenili.






11. Ne pokušajte da po svaku cenu prvi napustite avion


Putnici se mogu ponašati na ovaj način jer su zakasnili na konekcioni let, čeka ih transfer ili jednostavno ne mogu dočekati da konačno napuste avion nakon dugog leta. Ali u svakom slučaju, malo je verovatno da ćete uspeti da se progurate kroz gomilu i prvi izađete iz aviona. Naročito ako ste sedeli pozadi. Umesto toga, putnici koji se tako ponašaju ne samo da će pokvariti raspoloženje ostalih, već će morati da sačekaju. Dakle, najbolja strategija bi bila da mirno sedite i čekate svoj red za izlaz.




12. Aplaudiranje nakon sletanja


Piloti sumnjaju u to da li putnici mogu da procene kvalitet sletanja. Nedostatak trzanja tokom leta nije znak dobre veštine pilota, pa aplauz može biti nezaslužen. U isto vreme, ako su piloti morali da se bore sa bočnim vetrom i jedva uspeli da slete na kratku traku za sletanje, verovatno će umesto aplauza dobiti loše kritike o letu. I nije bitno što je pilot pokazao izuzetan napor da sletanje učini što sigurnijim.




Pored toga, piloti predlažu da se usredsrede na činjenicu da, kada točkovi dodirnu zemlju, sletanje još uvek nije završeno: avion i dalje treba da se zaustavi blizu rampe. I tokom ovog procesa mogu se dogoditi situacije više sile. Zbog toga posada traži od putnika da prerano ne odvežu pojaseve. Pa kad putnici počnu aplaudirati, osoblje postaje pomalo sumnjičavo jer sletanje nije završeno i još uvek se nešto može dogoditi. Ali glavni argument je da piloti jednostavno ne čuju putnike kako plješću iza vrata kabine :))





13. Budite spremi za pasošku kontrolu


Evo 5 najčešćih aerodromskih carinskih pitanja: 1. Koja je svrha vašeg putovanja? 2. Koliko nameravate da ostanete? 3. Gde ćete odsesti? 4. Čime se bavite? 5. Imate li nešto da prijavite?

Razmislite kako ćete unapred odgovoriti na ova pitanja. Na ovaj način ćete izgledati sigurnije i uštedećete malo vremena na pasoškoj kontroli. Pored toga, odštampajte povratne karte i hotelske rezervacije. Granični službenik može zatražiti zvaničnu potvrdu vaših putnih planova. Takođe je dobra ideja da adresu hotela zapišete na papir, u slučaju da se policajac pita o tačnom mestu u kojem ćete boraviti.





14. Ukolinite omote sa svojim pasoša


Obično možete videti 2 znaka upozorenja na mestima za kontrolu pasoša. Prva je da policajcu nikada ne treba davati umotani dokument, a druga se odnosi na odgovornost za pokušaj podmićivanja policajca. Činjenica je da je prilično zgodno sakriti novac u koricama i često se koristi kao prilika za davanje mita policajcu. Stoga zaposleni traže da uklonite omot sa pasoša kako biste se zaštitili od bilo kakve sumnje. Ako učinite drugačije i slučajno zaboravite novac na naslovnici i dokument predstavite policajcu, oni će to možda doživeti kao pokušaj davanja mita i zadržavanja. Drugi razlog je taj što omoti često otežavaju čitanje informacija sa elektronskog čipa u pasošu i to usporava proces.


15. Ne budite preterano pricljivi na pasoškoj kontroli


Jedan od zadataka policajaca je pronalazak ilegalnih radnika i imigranata. Dakle, njihovi prijateljski upiti o tome kuda idete, šta planirate da uradite i da li imate prijatelje ili rođake u zemlji, zapravo su pokušaji da se utvrde rizici povezani sa vašim boravkom. Dakle, najbolja strategija je da ne razgovarate puno sa policajcem i da na njihova pitanja odgovarate kratko i prijateljski.


Koje situacije biste vi savetovali da izbegavamo na aerodromu?



Srećan put!

588 views0 comments
bottom of page