top of page

Šta ako izgubite ili vam je ukraden pasoš dok ste u inostranstvu

Updated: Mar 4, 2020

Putovanje u inostranstvo je uvek veoma uzbudljivo i zanimljivo. Toliko je mnogo različitih stvari koje možete videti i lako se moze desiti da zaboravite na svoje stvari. Izgubljeni ili ukradeni pasoši su mnogo češći nego što mislite, a to se može dogoditi čak i najiskusnijim putnicima. Ako se to desi ne paničite, u ovom tekstu prenosimo Vam jednostavne korake i savete šta učinite ako do toga dodje.


Foto: Ilustracija


Prijavite izgubljeni ili ukradeni pasoš lokalnoj policijskoj stanici

Onog trenutka kada primetite da je vaš pasoš izgubljen ili ukraden, prva stvar koju treba da uradite je da odete do najbliže policijske stanice i prijavite svoj izgubljeni dokument. Ako je vaš pasoš ukraden, ova procedura će vas barem zaštititi u slučaju da neko pokuša da zloupotrebi vaš pasoš. Policija će vam dati izveštaj u kojem će biti opisan način na koji je vaš pasoš izgubljen ili ukraden. Ovaj dokument je od presudnog značaja i omogućiće vam da preduzmete sledeće korake. Obavezno napravite nekoliko kopija policijskog izveštaja.


Kontaktirajte ambasadu svoje zemlje o izgubljenom pasošu


Posle odlaska u policijsku stanicu i dobijanja vašeg policijskog izveštaja, sledeća stvar je da odete do ambasade vaše zemlje. Predlažemo vam da u medjuvremenu uradite nove fotografije za pasoš. Imati spremnu sliku za pasoš samo će vam pomoći da ubrzate proces i moći ćete da dobijete zamenu za svoj pasoš ili pasovan.

Kada jednom stignete u ambasadu, još jednom ćete prijaviti da je vaš pasoš nestao ili da je ukraden, i predočite im službeni policijski izveštaj. Neophodno je da dopustite onima koji rade u vašoj ambasadi da znaju kada nameravate da napustite zemlju, tako da će vam pomoći da dobijete privremeni putni dokument za hitne slučajeve koji će vam pomoći da putujete i dođete do sledeće destinacije bez ikakvih problema. Ambasada će vas verovatno zamoliti da popunite drugi obrazac, osim ukradenog ili izgubljenog obrasca pasoša koji ste popunili u policijskoj stanici. To će jednostavno biti nova aplikacija za pasoš. U slučaju da policijski izveštaj nije dovoljan za ambasadu, možda ćete morati da popunite dodatni obrazac, koji će u suštini biti izjava o vašem izgubljenom ili ukradenom pasošu. Povrh svega, treba da imate na umu da ambasade obično ne rade vikendom ili praznicima, tako da se vaš hitni pasoš neće izdavati do sledeceg radnog dana. Dakle, ako niste u situaciji opasnoj po život, verovatno ćete morati da sačekate radni dan.


Važno je znati da gubitkom pasoša ne možete prikriti prekoračenje dozvoljenog boravka u nekoj od zemalja EU, jer Vam biometrisjki podaci u novim dokumentima ostaju isti .

Kako pronaći diplomatsko predstavništvo Srbije u inostranstvu?


U zemljama u kojima živi dosta naših državljana postoji i ambasada Srbije i veći broj konzularnih predstavništava raspoređenih po čitavoj zemlji. U drugima pak, postoji samo ambasada sa odeljenjem za konzularne poslove, a u nekim, kao npr. Malta postoji samo počasni konzul Srbije.


Ima i zemalja koje nemaju predstavništvo Srbije, pa se tada za pomoć treba obratiti predstavništvu Srbije  u nekoj od susednih zemalja, koje je zaduženo i za zemlju u kojoj se trenutno nalazite.

U kojim sve državama postoje diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Srbije, gde se ona tačno nalaze, kontakt telefone, sajtove i e-mail adrese  možete pogledati na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova putem sledećih linkova:



Aplicirajte za pasoš za hitne slučajeve


Da biste uspešno ispunili aplikaciju za privremeni pasoš ili pasovan u zavisnosti od toga cije ste zemlje drzavljanin, biće vam potrebno nekoliko dokumenata. Dobra stvar je što ih je lako dobiti:

  1. Vaše nove slike za pasoš

  2. Neka vrsta identifikacije, kao što je lična karta ili vozačka dozvola

  3. Neka vrsta dokaza o putovanja, kao što su npr. avionske karte

  4. Dokaz o državljanstvu, kao što je izvod iz matične knjige rođenih (pitajte nekoga da vam ga pošalje)

  5. Prijava za izgubljeni ili ukradeni pasoš i vašu prijavu za novi pasoš

Imajte na umu da ovaj proces, osim što oduzima mnogo vremena, verovatno neće biti besplatan.



Čuvajte svoje dokumente na sigurnom tokom putovanja


Kako bi Vaše putovanje bilo što manje traumatično i skupo, preporučujemo svima da pre samog putovanja imaju uplaćeno putno osiguranje, koje Vam u ovakvim slučajevima može mnogo korisiti. Konačno, bolje je da putne dokumente i lične isprave čuvate u skrivenim, odnosno bezbednim džepovima. Imajte svoja dokumenta uvek pri ruci, kako biste izbegli sve komplikacije oko izdavanja novih putnih isprava.


611 views0 comments
bottom of page