top of page

Zanimljivosti: 6 aerodroma koje se nalaze daleko od gradova čije ime nose

Mnogi aerodromi mahom u Evropi nose nazive gradova koji su često i po nekoliko stotina kilometara udaljeni od njih. U ovom tekstu otrkivamo vam šest aerodroma koji su pomoću dobrog marketinga postali veoma popularni


Prilično uobičajena žalba putnika koji slete na brojne aerodrome u Evropi je da su oni ustvari, prilično udaljeni od gradaova čije ime nose. Neki od primera mogu biti i aerodromi sa kojima je povezan i niški aerodrom. Neki od njih su Bergamo, Memingen, Frankfurt ili Stokholm.



U ovom tekstu predstavljamo Vam 6 aerodroma koji su prilično udaljeni od grada čije ime nose


Aerdorom Pariz-Vatri

1. Aerodrom Pariz-Vatri -

157 km od Pariza


Aerodrom Pariz-Vatri udaljen je oko 157 km od Pariza, a vožnja automobilom od ovog aerdoroma do glavnog grada Francuske duže je od dva sata. Međutim, aerodrom je dobro smešten za brzi pristup Disneilandu. Zabavni park, uprkos svom imenu, takođe nije u blizini grada. Aerodrom Pariz-Vatri koriste kompanije poput Iberije Ekspres i Ryanair-a, koji uglavnom lete za aerodroma u istočnoj Africi.





Aerodrom Frankfurt-Hahn



2. Aerodrom Frankfurt-Hahn

126 km od Frankfurta


Aerodrom Frankfurt-Hahn udaljen je oko 126km od Frankfurta, što je oko sat i trideset minuta vožnje automobilom. Ime ovog aerodroma našlo se svojevremeno i na sudu kada je nemački sud najpre doneo odluku o zabrani korišćenja imena Frankfurft u nazivu ovog aerodorma, a potom 2002. ipak promenio mišljenje i dozvolio irskoj niskotarifnoj kompaniji da koristi ime Frankfurt-Hahn.

Podsećanja radi, nemačka avio-kompanija Lufhtansa tražila je da se zabrani korišćenje naziva Frankfurt za ovaj aerodrom. Aerodrom uglavnom koriste niskitarifne avio kompanije Ryanair i Wizz Air, a jedina ¨legacy¨ kompanija koja ga koristi je zapravo Air Serbia.




Aerodrom Memingen



3. Aerodrom Minhen-Zapad (Memingen)

112 km od Minhena


Aerodrom Memingen poznat i kao aerodrom Minhen-Zapad, udaljen je oko 112km od Minhana, što je oko sat i dvadest minuta vožnje. Aerodrom je počeo je s radom 2004., ali na njemu nije bilo redovnih ili čarter letova. Aerodrom je ”oživela” kompanija Ryanair njenim dolaskom 2010. godine kada je objavljeno čak 14 ruta ka i iz Memingena. Odmah nakon dolaska kompanije Ryanair, pristigao je i Wizz Ai uvodjenjem letova do destinacija u istočnoj Evropi.





Aerodrom Oslo-Torp


4. Aerodrom Oslo-Torp

106 km od Osla


Oslo-Torp je udaljen 106,22 km od Osla. Vozom se od aerodroma do centra stiže za oko sat i četrdeset minuta. Eksapnzija ovog aerodroma počela je 2002, kada je tadašnja norveška niskotarifna avio-kompanija Goodjet uvela letove za aerodrom Bove nadomak Pariza. Danas sa aeredoroma lete ukupno 7 avio-kompanije: Ryanair, Wizz Air, KLM, Norwegian, BRA, Widerøe i Lauda na preko 35 destinacija.





Aerodrom Stokholm-Vasteras


5. Aerodrom Stokholm-Vasteras

100 km od Stokholma


Aerodrom Stokholm-Vasteras nalazi se na 100km zapadno od Stokholma, glavnog grada Švedske. Sa aerdoroma Stokholm-Vasteras trenutno leti samo kompanija Ryanair i to za aerodrom London Stansted, dok postoje i dva sezonska leta za Malagu i Alikante.





Aerodrom Pariz-Bove



5. Aerodrom Pariz-Bove,

90 km od Pariza


Aerodrom Pariz-Bove nalazi se na oko 90km severno od Pariza, glavnog grada Francuske. Od aerdoroma Pariz-Bove do Pariza, potrebno je oko sat i dvadeset minuta . Kada je niskobudžetna aviokompanija Ryanair izabrala aerodrom Bove u maju 1997. godine za tri dnevne linije do Dablina, terminal ovog aerodroma sastojao se od jednostavnog hangara izgrađenog 1979. Aerodrom danas ima preko 60 destinacija, uglavnom niskotarifnim avio-kompanijama.


252 views0 comments
bottom of page