top of page

Zajednička trodnevna vojno-vazduhoplovna vežba Sjedinjenih Američkih Država i Srbije

U zvaničnoj poseti Ratnom vazduhoplovstvu i PVO Vojske Srbije, ove nedelje boravi delegacija Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, radi razmene iskustava u oblasti traganja i spasavanja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.


Helikopter Sikorsky HH-60G Pave Hawk Vojske SAD-a

Tokom posete razmatraju se ključna pitanja od značaja za bezbednu i efikasnu realizaciju borbenog traganja i spasavanja i mogućnosti za dalju saradnju vazduhoplovnih snaga Srbije i SAD u ovoj oblasti.


Slične operativne procedure koriste se i prilikom angažovanja helikoptera u pružanju pomoći civilnom stanovništvu u vanrednim situacijama.


Težišne aktivnosti realizuju se na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu

Reč je o razmeni iskustava u primeni operativnih procedura u planiranju i izvođenju operacija traganja i spasavanja i upotrebi savremenih uređaja i opreme koji omogućavaju potragu, lociranje i evakuaciju pripadnika oružanih snaga i civila, iz okruženja i s nepristupačnih terena u svim vremenskim i zemljišnim uslovima.


Današnjoj aktivnosti na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.


Težišne aktivnosti realizuju se na vojnom aerodromu „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, navedeno je u saopštenju.

Comments


bottom of page