top of page

Wizz Air - rekordan broja putnika, sa zaradom od samo 61,1 milione evra

Mađarska niskotarifna avio-kompanija Wizz Air objavila je rezultate četvrtog kvarata poslovanja ostvarivši promet od 1,2 milijarde EUR, uz dobit od samo 61,1 milion EUR. Ovo se smatra lošim rezultatom, naročito ako se uporedi sa konkurentom iz Irske, kompanijom Ryanair koji je za isti period ostvario profit od 662,9 miliona EUR.


Foto: Wizz Air

Wizz Air je u četvrtom kvartalu objavio neto dobit od 61,1 milion evra (67 miliona dolara), zahvaljujući rekordnom broju prevezenih putnika od 15,3 miliona, dok je ova niskobudžetna avio-kompanija imala korist od velike tražnje za putovanjima.


Međutim, upozorava da će rast kapaciteta biti sporiji nego što se očekivalo zbog trenutnih problema u lancu snabdevanja, usled čega su smanjili prognozu rasta dostupnih kilometara sedišta za prvu polovinu godine sa 30% na 25%.


"Ovo smanjenje od oko 5% ima za cilj rešavanje nastalih infrastrukturnih i ograničenja u lancu snabdevanja sa kojima se suočava industrija, uključujući nedavno najavljene inspekcije motora GTF", izjavio je izvršni direktor Wizz-a, Jozsef Varadi.


Uprkos ovim ograničenjima, mađarska avio-kompanija ide u skladu sa ciljevima za celu godinu, koji se kreću od 350 do 450 miliona evra, kako je navedeno u saopštenju.

Njihova operativna dobit u prvom kvartalu iznosila je 79,9 miliona evra u poređenju sa gubitkom od 284,5 miliona u istom periodu prethodne godine.


Podsetimo, madjarska niskotarifna avio kompanija u svojoj floti ima 182 aviona.

101 views0 comments

Comentarios


bottom of page