top of page

Vojska Srbije dobila novi savremeni transportni avion Airbus C-295

Vojska Srbije, tačnije RViPVO (Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana), bogatija je za još jedan avion u svojoj floti. Ovo je prvi od dva naručena transportna aviona Airbus C-295



Foto: S. Blanquez

Ova nabavka je dugo najavljivana i još duže iščekivana, a ozvaničena je tokom državne posete srpskih zvaničnika Kraljevini Španiji u februaru prošle godine. Ugovor o nabavci dva srednja taktička transportera C-295 su potpisali predstavnik Ministarstva odbrane, pukovnik Aleksandar Cakić, i predstavnik Jugoimport-SDPR, Miroslav Mijatović, sa srpske strane, dok su zvaničnici kompanije Airbus, Bernhard Brener i Joanis Papahristofilu, predstavljali stranu prodavca.


Ova nabavka predstavlja značajan korak u modernizaciji RViPVO Vojske Srbije i omogućava veću operativnu sposobnost i mobilnost u vojnim operacijama, kao i za humanitarne misije i transport različitih tereta. Airbus C-295 je poznat po svojoj pouzdanosti i performansama u različitim uslovima.


Vrednost ugovora za nabavku dva transportna aviona Airbus C-295 iznosi 81 milion evra, pri čemu se 66 miliona evra odnosi na nabavku dva aviona, dok preostali iznos služi za rezervne delove, obuku i podršku. Ova investicija predstavlja značajan korak u modernizaciji vojnog vazduhoplovstva Srbije i jačanju njene sposobnosti za različite operacije i zadatke.

bottom of page