top of page

Vodič za let sa presedanjem do bilo koje destinacije iz Niša - u 3 koraka

Putnici čije putovanje obuhvata više letova uz presedanje na nekom aerodromu su transferni putnici, a aerodrom na kome obavljaju presedanje naziva se transferni aerodrom.


Foto: Ilustracija

Avio kompanije osim direktnih letova u svojoj ponudi putnicima nude i transferne letove, najčešće sa presedanjem na nekom aerodromu koji se naziva „čvorište“ (eng: Hub). Putnik koji poseduje avio kartu koja uključuje transfer na drugi avion i drugi let ostvaruje ista prava kao i svaki drugi putnik koji putuje direktno. Ukoliko je putniku izdata jedna karta za celokupno putovanje onda je avio kompanija odgovorna za gubitak konekcije u slučaju kašnjenja prvog leta.


Medjutim, u ovom tekstu govorimo o putovanju u sopstvenoj režiji niskotarfinim avio kompanijama, što je sve češći slučaj za putnike sa niškog aerodroma.

Ono što je važno napomenuti u ovom slučaju je sami kreirate transfer sa jednom ili više niskotarifnih kompanije je to što se ovakvi letovi tretiraju kao zasebni, pa samim tim kompanije ne snosi nikakvu odgovornost ukoliko iz bilo kog razloga izbubite jedan od kupljenih letova.


Pa krenimo redom:Korak 1: Kupovina karataPredlažemo vam da karte kupujete direktno na web sajtu avio kompanija ili koristeći sajtove poput www.azair.eu i skyscanner.com ili domaći sajt aviokarte.rs. Na ovaj način imaćete veći pregled destinacija mozete sa presedanjem putovati iz Niša. Za proces pretage jeftinijh letova predlažemo vam da pregledate odvojeno odlazne i dolazne letove jer će vam na taj način pretraezivai ove stranice dati više mogućnosti. Budite fleksibilni sa datumima na ovaj način pronaćićete najpovljnuju kartu.Korak 2: Check-in
Ovo je jedan od koraka koje nikako ne smete propustiti. Važno je da sve letove chekirate odnosno se prijavite za let pre samog polazka na putovanje, kako bi ste izbegli gubljenje vremena ali i dodatne troškove. Ukoliko putujete samo sa rancem ili manjom torbom na taj način nećete morati trošiti dodatnog vremena na predaju prtljaga što je idealno za letove sa presedanjem.
Korak 3: Doalzak na aerodrom na kome presedate
Najjednostavniji način prilikom dolaska na vezni aerodrom je da izadjete iz dela dolaska i ponovo predjete sve sigurnosne provere kako bi ste se ukrcali na sledeći let. Zbog čega? Većina manjih aerodroma nema odredjenog mesta za tranzitne letove. U tom slučaju prelazite pasošku kontrolu jer dolazite iz zemlje van EU, izlazite iz dela za dolazne putnike (Arrivals) i idete na delu terminala gde su odlazni letovi (Departures). Procedura za sledeći let je ista kao i sa početnog aerodroma samo bez pasoške kontrole ukoliko naravno letite unutar Evropske unije.
Korak 4: Pronadjite gate i uživajte u svom letu
Na kraju, nakon prelazksa sigurnosnih provera pronadjite svoj odlazni gate, ukrcajte se na naredni let i uživajte u putovanju!


____________________________________________________


Na šta obavezno treba obratiti pažnju


Vreme potrebno za konekcioni let


Najbitnije kod konekcionih letova je takozvano vreme presedanja. Posebno obratite pažnju, to ne bude manje od 3 sata. Na ovaj način imate dovoljno vremena da na let stignete pa čak i prilikom malog kašnjenja prvog dolaznog leta, pasoške kontrole na dolazecem aerodromu, i predavanje kofera i sve formalnosti za sledeći let.


537 views0 comments

Comments


bottom of page