top of page

Vlada Srbije raspisala tender za letove sa aerodroma "Morava"

Vlada Srbije raspisala je tender za izbor avio-prevoznika sa aerodroma "Morava" u Kraljevu. Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, ponudjač mora imati najmanje jedan avion sa sedištem u Srbiji, kapaciteta najmanje 70 putnika i još jedan pomoćni avion koji je takođe stacioniran u SrbijiAerodrom "Morava"


Ovaj tender gotovo je identičan sa onim koji je sproveden u Nišu, kada je Vlada Srbije uvela 12 linija od javnog značaja na osnovu kojih je Air Serbia iz budžeta dobila pet miliona evra godišnje.

Tender za izbor avio prevoznika sa aerodroma u Kraljevu ističe 21. novembra. Trogodišnji ugovor procenjen je na 5,7 miliona evra, s koliko će Vlada subvencionisati kompaniju koja bude zadovoljila tenderske uslove.


Kako se navodi u dokumentaciji prevoznik mora imati najmanje 29 članova posade koji rade u Srbiji, uključujući četvoro zemaljskog osoblja, 10 pilota i 15 članova kabinskog osoblja, a pored toga obaveza avio-kompanije je da ima 15 agenata u call centru koji tečno govore srpski jezik. U uslovima tendera takodje stoji da grupa prevoznika može podneti zajedničku ponudu.


Trogodišnji ugovor procenjen je na 5,7 miliona evra, a država će osigurati 297.800 evra u 2019. godini i 2,7 miliona evra 2020. i 2021, dok se pretpostavlja se da će kao i u Nišu jedini ponudjač na tenderu biti nacionalna avio-kompanija Air Serbia.

Prema rečima stručnjaka, u pitanju je opet prikriveno subvencionisanje Air Serbije, jer na aerodromu u Kraljevu za sada mogu da slete samo manji avioni koji primaju svega 70 putnika tipa ATR, a koje u ovom trenutku "slučajno" ima samo Air Serbia.Interesanto je i to da država za 11 letova + 1 sezonski let iz Niša izdvaja oko 5 miliona evra godišnje, dok ce iz Kraljeva sa avionom manjeg kapaciteta izdvajati 2,7 miliona evra godišnje i to za samo 1 redovnu i 1 sezonsku liniju, pa će tako Morava umesto 5 ili 6 letova za taj novac dobiti samo 2.Foto: ATR 72, avio-kompanije Air Serbia

Potsetimo, rute koje su iz Kraljeva označene kao rute od javnog značaja su Beč i Solun, s tim da će linija za Beč funkcionisati tokom cele godine, počev od 1. decembra 2019, dok će linija za Solun biti sezonska i trebalo bi da krene od sredine marta 2020.

128 views0 comments

Comments


bottom of page