top of page

Vlada Srbije promenila tender za letove iz Kraljeva

Vlada Srbije je promenila tender namenjen subvencionisanim letovima od javnog interesa sa aerodroma Morava u Kraljevu. Vlada sada poziva sve aviokompanije da iskažu da li su zainteresovane za pokretanje komercijalnih letova iz ovog grada do Beča i Soluna bez subvencija.


Sednica Vlade Srbije I Arhiva

Avio-kompanije moraju podvrtditi zainteresovanost za ove letove do 25. novembra. Ako neka aviokompanija pokaže interes, ruta više neće biti podobna za subvencije i biće uklonjena sa tendera. Međutim, aviokompanija koja je izrazila interesovanje za pokretanje nesubvencionisanih letova na bilo kojoj od dve rute mora to da uradi u roku navedenom u tenderu - 1. decembra iz Beča ili 20. marta iz Soluna, navodi portal Ex-yu aviation.


Ukoliko se ni jedna avio-kompanija ne odazove ovom pozivu, Vlada Srbije spremila je trogodišnji ugovor za subvencije letova iz Kraljeva vredan je 5,7 miliona evra, a država će u 2019. obezbediti 297.800 evra, a 2020. i 2021. 2.7 miliona evra. Rok za podnošenje ponuda određen 21. novembar , 2019. u 10.00 po srednjeevropskom vremenu.


Ponuđač na tenderu mora imati najmanje jedan avion sa sedištem u Srbiji, kapaciteta najmanje 70 putnika, i još jedan pomoćni avion, koji je takođe stacioniran u Srbiji. Prevoznik, precizirano je uslovima tendera, mora da ima najmanje 29 članova posade koji rade u Srbiji, uključujući četvoro zemaljskog osoblja, 10 pilota i 15 članova kabinskog osoblja, a kompanija mora da ima i 15 agenata koji tečno govore srpski jezik u kol-centru.Avion ATR72 avio kompanije Air Serbia kojim će se kako se pretpoostavlja izvoditi letovi od javnog značaja iz Kraljeva Foto: Dejan Milinković

Podsetimo aerodrom u Kraljevu jošuvek ne može da primi sve tipove aviona, a uslove tenderu ne ispunjava skoro ni jedna avio kompanija koja trenutno leti iz Srbije osim nacionalne avio-kompanije Air Serbia.


Pretpostavlja se da ni kompanija Air Serbia neće izraziti zaintresovanost za letove bez subvencija sa ovog aerodroma, pa će verovatno sačekati da se niko ne javi kako bi opet bila jedini ponudjač na tenderu za letove od javnog značaja za koje će zagaratovano iz budžeta dobiti oko 5,7 miliona evra u naredne 3 godine.

Od decembra ove godine, kako je najavljeno, izabrani prevoznik tri puta nedeljno leteće za Beč, a od 10. marta do 15. oktobra 2020. godine tri puta nedeljno i do Soluna. Ove linije proglašene su za linije od javnog interesa u vazdušnom saobraćaju, a u preduzeću „Aerodromi Srbije“ najavljuju da razgovaraju i o letovima za Nemačku i Tursku. Kako saznajemo, u pitanju su letovi za Frankfurt, Minhen i Istanbul.173 views0 comments

Comments


bottom of page