top of page

Veoma slabi rezultati na niškom aerodromu u prvom kvartalu ove godine

U prvom kvartalu ove godine broj putnika na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ pao je za 11,2 %, broj avio operacija za 4,7%, dok je kargo promet pao za 61,4 % u odnosu na isti period prošle godine.


Aerodrom Konstantiv Velike. Foto: M.Stojanovic

Broj putnika koji je koristio niški aerodrom u prvom kvartalu ove godine je 75.320 putnika, što je gotovo 10.000 putnika manje nego prošle godine (84.894). Broj aviona koji su leteli iz Niša je u prvih tri meseca ove godine bio je 305, dok je u istom periodu prošle godine leteto – 320 aviona. U kargo saobraćaju je u prvom kvartalu ove godine prevezeno 99.100 tona robe, dok je u istom periodu prošle godine prevezeno oko 160.000 tona više (258.392). U odnosu na početak 2018. godine niški aerodrom ima jednu liniju manje (Dusseldorf Wezee), koju je ukinula iraska niskotarifna kompanija Ryanair, te druga linija koja privremeno zatvorena (Malme), kompanije Wizz Air koja ponovo počinje da saobraća od 17.aprila.


Pad broja putnika i kargo prometa započela je od besplatnog državnog preuzimanja vlasništva i upravljanja, koji je pre toga bio u vlasništvu grada Niša.

Kako navodi list Danas, stručnjaci koji su upućeni u poslovanje aerodroma ovakav pad parametara objašnjavaju različitom argumentacijom – od loše promocije aerodromskih putnih usluga do prebacivanja prihoda kargo saobraćaja u Beograd. Aerodrom, međutim, ima zanimljivije objašnjenje: kriv je čitav spektar događaja na koje oni ne mogu da utiču – od izlaska Velike Britanije iz EU do „nestašice aviona“ među avio-prevoznicima.


„Postoji i prilična uzdržanost nekih kompanija od daljeg širenja linija dok se ne reši Bregzit, pošto od toga zavisi kako će se avio-kompanije organizovati nakon što se u EU na novi način regulišu granice Velike Britanije i EU. Evidentan je i nedostatak aviona u floti kod nekih kompanija, a što se očekuje da se reši isporukama tokom 2019. godine. Na kraju, najavljeni međunarodni javni poziv za izbor ponuđača za obavljanje avio-prevoza na linijama u javnom interesu sa našeg aerodroma je takođe uticao da kompanije sačekaju da vide koje su to linije, pa zatim koji će biti uslovi, a sada razmatraju i svoje učešće u tom procesu izbora“, tvrde na aerodromu za ovaj list.


Medjutim, preuzimanjem aerodorma od strane države, i pad prometa je rezultat hajke koju je prošle godine ceo državni i lokalni establišment vodio protiv aerodroma i poslovnog modela koji se primenjivao. Stvorena je atmosfera nesigurnosti, koju su inicirali kreatori preuzimanja aerodroma, pokušavajući dozvoljenim ali i nedozvoljenim ponašanjem da na svaki način omalovaže i ospore rezultate, a naročito poslovni model koji je podrazumevao sinergiju vazdušnog, kargo i drumskog carinskog terminala. Ako hoćete da uništite posao, napravite ga nesigurnim, i to se dešava u Nišu – kaže za Danas Bojan Avramović.


Ove godine očekuje se 450.000 putnika


Foto: Aerodrom Niš

Prema prognozama aerodroma, broj putnika u 2019. godini biće oko 450.000 putnika, dok povećanje kartgo transporta od oko 700 tona.


„Kada je u pitanju kargo prevoz, potrebno je imati u vidu da niskotarifne kompanije ne prevoze robu, tako da je povećanje kargo prevoza na redovnim putničkim linijama moguće ostvariti samo sa tradicionalnim kompanijama ili uvođenjem specijalnih kargo letova“, kažu na niškom aerodromu.










62 views0 comments
bottom of page