top of page

Upozorenje putnicima! Budite oprezni zbog masovne krađe podataka na internetu

Avio-kompanije širom sveta pozvale su svoje putnike da budu oprezni u pogledu lažnih naloga i da ne dele lične podatke na društvenim mrežamaFoto: Web

Putnici se upozoravaju na porast prevara u kojima se lažni nalozi na društvenim mrežama koriste za predstavljanje avio-kompanija. Lažni nalozi postoje za svaku veliku avio-kompaniju na društvenoj mreži X, ranije poznatoj kao Twitter, i redovno se koriste za prevaru putnika da daju svoje lične podatke.


Platforma društvenih medija saopštila je da lažne organizacije mogu trajno da se suspenduju prema njenoj "politici obmanjujućih identiteta". X je uklonio sve lažne naloge koje je identifikovala grupa potrošača. Prevara se često dešava kada putnici sa nekom vrstom problema pokušaju da kontaktira avio-kompaniju i tako reše svoj problem.


Kako se navodi, prevaranti pretražuju društvene mreže i često koriste botove, vrstu automatizovanog softvera, da bi pronašli takve interakcije. Zatim, odgovaraju na upit ili žalbu, nadajući se da osoba neće primetiti da je kontaktira lažni nalog. Britnaski portal "Which?" je naveo primer čoveka koji je kontaktirao pravi Wizz Air X nalog, @wizzair, i pitao da li je let odložen, i skoro odmah dobio odgovore sa dva lažna naloga.


- Oba profila su koristila skoro identičan jezik, izvinjavajući se zbog neprijatnosti i navodeći da su 'već preneli problem relevantnom odeljenju'. Takođe su tražili WhatsApp broj za pomoć putem direktnih poruka (DM)-navodi se.


Svaka veća avio-kompanija pogođena


Prevaranti će često tražiti od putnika da im pošalju osetljive lične podatke ili ih upućuju na web-sajtove za fišing gde se mogu prikupiti podaci o njihovoj kreditnoj kartici, navodi BBC. Neki prevaranti, takođe, tvrde da kupci imaju pravo na kompenzaciju ili traže malu naknadu da bi rešili problem.


Na mreži X pronađeno je i nekoliko lažnih profila kompanija koje lete iz Niša, poput Ryanaira i Wizz Aira

- Na X ne smete da zloupotrebljavate identitet pojedinaca, grupa ili organizacija ili da koristite lažni identitet da obmanete druge. Nalozi koji se predstavljaju kao druga osoba, grupa ili organizacija na zbunjujući ili obmanjujući način mogu da budu trajno suspendovani prema X-ovoj politici obmanjujućih identiteta - izjavio je portparol X.


Portparol Wizz Air-a je tim povodom napisao je:


- Nastavljamo da prijavljujemo lažne naloge na društvenim mrežama i želeli bismo da podsetimo kupce da nikada ne daju svoje lične podatke na ovim kanalima. Putnici treba da kontaktiraju korisničku podršku preko nas ili pozivnih centara - upozorenje je Wizz Air-a.


Avio-kompanije pozivaju kupce da budu oprezni u pogledu lažnih naloga i da ne dele lične podatke na društvenim mrežama.Comments


bottom of page