top of page

Upoznajte Strazbur - jedini grad na svetu čiji je centar UNESCO proglasio svetskom baštinom

Sedmi po veličini grad Francuske, šarmira svojom jedinstvenom kulturom, koja je spoj nemačkog i francuskog jezika, kao i njihovih brojnih običaja i tradicija, koji su se ispreplitali kroz istoriju i učinili ovaj grad toliko posebnim


Strasbur noću

Strazbur (franc. Strasbourg) je grad u regionu Alzaz u Francuskoj. Nalazi se na reci Rajni i predstavlja važno pristanište i industrijsko središte. U gradu je razvijena trgovina vinom, hmeljem i duvanom. Strazbur poseduje katedralu u gotičkom stilu, univerzititet, konzervatorijum i akademiju. Od industrijskih grana razvijene su: brodogradnja, metalurgija, mašinska, prehrambena, tekstilna, duvanska i štamparska industrija. Po podacima iz 2011. godine u gradu živi oko 272.222 stanovnika. Od prvog januara 2016. godine, Strazbur je postao glavni grad novog administrativnog okruga Alzas-Šampanja-Ardeni-Loren.


Strazbur je udaljen samo 60km od aerodroma u Baden-Badenu, na kome iz Niša direktno saobraća avio kompanija Air Serbia i to svakog ponedeljka i četvrtka

Većina turističkih atrakcija u Strasburu smeštena je u istorijskom delu UNESCO-ve svetske baštine Grande-Île, velikog ostrva okruženog rekom. Uz trg koji dominira veličanstvena katedrala, najslikovitiji deo Strasbura je Quartier des Tanneurs. Takodje poznat kao La Petite France, ovo je lavirint uskih kanala i ulica. Veliki broj hotela nalazi se u živahnom Quartieru Krutenau.
Šta nikako ne propustiti?
Katerdrala Notre-Dame


Ova katerdrala smatraju se jednim od najlepših spomenika zapadne arhitekture, katedrala Notre-Dame dominira Strzsburom sa svojim masivnim tornjem. Izgradnja ove impresivna katedrale trajala je nekoliko vekova i samim tim prikazuje niz arhitektonskih stilova - od romaničkog iz 12. veka do kasnogotičke gotike iz 15. veka. Spoljašnji deo katedrale je kao iz biblijskih priča, ukrašena stotinama likova.
Quartier des Tanneurs


Najzanimljiviji deo istorijskog centra Strazbura, Quartier des Tanneurs ima šarmantni alsatski karakter. Ova četvrt je deo Grande-Île koji je deo UNESCO-ve svetske kulturne baštine. Takodje poznat kao "La Petite France", Quartier des Tanneurs oduševljava turiste svojim pravim lavirintom kanala i uskim, starim uličicama ukrasenim savršeno održavanim drvenim kućicama. Tokom 16. i 17. veka, ovo je bilo mesto gde su ziveli gradski kožari i ribari.

Maison Kammerzell


U blizini katedrale nalazi se još jedan od važnijih mesta u Strazburu Maison Kammerzell.

Ova zgrada (sada hotel s renomiranim restoranom, koji se nalazi nasuprot Turističkog info centra). Kammerzell House, smatra gemom alzenske arhitekture, ima kameno prizemlje, polu-drvene gornje etaže, tradicionalne olovne prozore i bogato rezbareno ornamentiranje. Zgrada u prizemlju sa svojim uklesanim kamenim lukovima služila je kao prostor gde su trgovci prodavali svoju robu tokom 15. veka. Još jedna zanimljiva pola drvena kuća smeštena na ovom području (na Place de la Cathédrale i Rue Mercière), a to je Pharmacie du Cerf, Ova je zgrada sagrađena 1567. godine na mestu koje je apoteka od 1268. godine Rue des Juifs su ruševine drevne rimske tvrđave, dajući posetiocima osećaj gradske kulturne baštine koja datira dva hiljada godina.

Palata Rohan - Muzej likovnih umetnosti, Muzej dekorativne umetnosti i Arheološki muzej


Elegantna Palais des Rohan iz 18. veka bila je bivša rezidencija biskupskih prinčeva od 1732. do 1742. (do Francuske revolucije). Ostatak ogromne zgrade ima tri izuzetna muzeja. Prvi se nalazi na prvom sparatu palate Rohan - Muzej likovnih umetnosti i ima jako bogatu zbirku slika italijanskih, španskih, flamanskih, holandskih i francuskih umetnika iz srednjeg veka. Muzej dekorativne umetnosti nalazi se u prizemlju palate u bivšim apartmanima kardinala Rohana. Posetioci mogu videti raskošne sobe biskupovog stana, uključujući biblioteku, štampariju i kapelu, kao i zbirku ukrasne umetnosti. Zbirka uključuje keramiku, porcelan, slike i zlatarsku umetnost. Smešten u podrumu Rohan palate nalazi se Arheološki muzej i ima jednu od najboljih zbirki antikviteta u Francuskoj. Zbirka sadrži predmete od praistorije do srednjeg vijeka.


Trg Marché-aux-Cochons-de-Lait


U blizini je Maison de l'Oeuvre Notre-Dame slikoviti trg Marché-aux-Cochons-de-Lait, jedan od najljepših gradskih trgova. Trg je dobio ime s drevnog tržnice na kojem su prodavane svinje (alsatinska gastronomska specijalnost). Dalje na zapadu nalazi se Grande Boucherie, sagrađena je u 16. veku kao tržnica, a danas se tu nalazi Istorijski muzej.
Quartier Krutenau


Jedna od najživopisnijih četvrti u Strazburu, Quartier Krutenau kombinuje šarm starog sveta sa modernim restoranima, trgovinama i umetničkim galerijama. Ova četvrt ima prijateljsku atmosferu koja ce vas podsetiti na selo i ugodan je prostor za šetnju i razgledanje.

Palata Evrope


Strazbur je izabran kao glavni grad Europske unije jer je grad postao simbol pomirenja nakon Drugog svetskog rata. Dizajniran od strane francuskog arhitekte Henryja Bernarda, ultramoderna Palata Evrope (Palais de l'Europe) sagrađena je od 1972. do 1977. Zahvaljujući zastavama svih evropskih zemalja članica Evropske Unije, Palais de l'Europe se koristi kao glavna zgrada Parlamentarne skupštine Veća Evrope. 751 član Evropskog parlamenta sastaje se u zgradi Skupštine, ogromnom prostoru s kružnim rasporedom sedenja. Palata Evrope je otvorena za poseta; Ture su dostupne na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku. Uz obilazak turneje, još jedna interesantna stvar je prisustvo raspravi Parlamentarne skupštine koja se održala u Skupštini na plenarnoj sednici.
Park de l'Orangerie


Jugoistočno od Palate Europa nalazi se prelep park Parc de l'Orangerie, najstariji park u Strazburu. Orangerie park je nastao početkom 19. veka, a bio je namenje carici Jozefini. Vrt i paviljon Pavillon Joséphine sada se koristi za izložbe i prijeme. Park je savršeno mesto za romantične šetnje i ležerne izlete, a ima idiličnu atmosferu s jezerom i vodopadom. Park ima malu automobilsku stazu za decu, minijaturnu farmu, i mali zoološki vrt (ulaz je besplatna) i pravi je raj za decu.

Crkva Svetog Pavla


Crkva Svetog Pavla (fra: Eglise reformee Saint-Paul ) glavna je zgrada arhitekture gotičkog preporoda i jedna od znamenitosti grada Strazbura. Sagrađena između 1892. i 1897. godine u vreme Reichsland Elsass-Lothringen (1870-1918), crkva je bila dizajnirana za luteranske članove carskog nemačkog garnizona stacionirane u Strazburu. Neke od najupečatljivijih karakteristika crkve, kao što su velika širina u odnosu na ne tako veliku dužinu i neizmerno visok broj portala i ulaza koji joj pristupaju (ukupno 19, u poređenju sa katedralom u Strazburu 7).
Kako stići?

Kompanija Air Serbia leti iz Niša do Baden-Badena, koji je od Strasbura udaljen 60km.

Letovi su dostupni 2x nedeljno, sredom i subotom, a karte možete kupiti na www.airserbia.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Strasbura
2,804 views0 comments

Comments


bottom of page