top of page

U traganju za izgubljenim vremenom - aerodrom „Konstantin Veliki“

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu otvoren je davne 1986. godine, kada je samo nekoliko dana pre samog otvaranja zatvoren po nalogu tadašnjih vlasti i pritisaka iz Beograda. Aerodrom je na kraju ipak otvoren uz pomoć upornih nišlija.


Od samog osnivanja pa sve do 2014. godine, aerodrom nije imao znatan broj putnika, a loši rezultati prepisiovani su uglavnom nedovoljnom broju putinika iz ovog dela Srbije. Medjutim, dolaskom najvećih nisktorafinih avio kompanija u Evropi, kompanijama Wizz Air i Ryanair, ali i švajcarske avio kompanije Swiss, aerodrom je beležio najbolje rezultate u svojoj istoriji i pokazao opravdanost svog postojanja.Foto: Aerodrom Niš

Vratimo se u 1986. godinu, kada je grupa privrednika i lokalnih političara donela odluku osnivanju aerodroma u Nišu, uprkos tome što se ova ideja nije dopala tadašnjim vlastima u Beogradu, pa je nekadašnji SUP samo nekoliko dana pre njegovog otvaranja - zatvorio aerodrom.


Medjutim, uz mudre odluke i nesebičnu pomoć mnogih, pre svega ljudi iz tadašnje JNA, aerodrom je 12.oktobra 1986.godine, ipak svečano otvoren. Kako tvrdi nekadašnji predsednik Skupštine opštine Niš, Dragoslav Pavlović, ova priča poznata je vrlo malom broju ljudi.

Iako je aerodrom od samog osnivanja prešao trnovit put i mnogo borbi za opstanak, u žiži javnosti našao se posle izglasavanja Gradskog veća da se vlasnička struktura aerodroma preda u državne ruke. Od preuzimanja aerdoroma do danas aerodrom beleži pad broja putnika od 6,3%, a najavljenih investicija skoro i da nema.


U medjuvremenu aerodrom je pripao privrednom društvu sa ograničenom odgovornošću „Aerodromi Srbije“ , a na čelu ovog preduzeća izabran je gradski većnik i predsednika Nadzornog odbora JP "Aerodrom Niš" Mihajlo Zdravković.


Otvaranje niškog aerodroma 1986.godine Foto: Aerodrom Niš

Iako je država svojevremeno tvrdila da mora da preuzme niški aerodrom kako bi omogućila njegov dalji razvoj, to se do danas nije desilo. U medjuvremenu, država je nacionalnoj avio kompaniji Air Serbia dodelila blizu 15 miliona evra u vidu subvencija da do 2021.godine, iz Niša obavlja saobraćaj na 12 linija koje je vlada Srbije proglasila za linije od javnog značaja, a čija je ekonomska isplativost do danas nije poznata. Neki stručnjaci su u medjuvremenu zaključili da je ovo „nova podvala države“ za pokriće gubitaka Air Srbije.


Koliko novca je iz budžeta za 2019. godinu država izdvojila za modernizaciju aerodroma Niš?


Novoizabrani direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“ , Mihalo Zdravković ,nedavno izjavio da je na niškom aerodromu planirana izgradnja nove ili proširenje stare terminalne zgrade, medjutim da je sve jošuvek u fazi izrade projekta, a tačan dan početka radova na izgradnji nije mogao da precizira.


Nezavisni poslanik Milan Lapčević tvrdi da se u budžetu za 2019. godinu, kao najvažnijem dokumentu Vlade Srbije, niški aerodrom uopšte ne spominje.


Otvoren 1986.godine, aerodrom u Nišu projektovan je da primi do 100.000 godišnje, dok će na istom terminalnu ove godine proći pet puta više putnika.

I dok stara zgrada terminala niškog aerodrom i dan danas služi putnicima koji lete iz Niša, a jošuvek je neizvesno kada će nova biti izgradjena, pogledajte video prilog koji je emitovan na programu ETV NIŠ ’86, 30. maja 1986.godine, gde možete videti izgradnju i pripreme pred otvaranje niške vazušne luke, koji je od zaborava sačuvao profesor Slobodan Jovanović.238 views0 comments

Comments


bottom of page