top of page

U kojim zemljama možete da putujete samo sa pasošem, a u kojima je obavezni dokaz o vakcinaciji

Većina evropskih zemalja je odlučila da olakša ulazak turistima iz drugih država, a neke od njih su i potpuno ukinule sve restriktivne mere uprkos trendu povećanja broja zaraženih korona virusom


Aerodrom Kosntantin Veliki


Građani Srbije su do skoro bez kovid papira mogli da putuju isključivo u Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu, a sada je ovaj spisak sve duži pošto su mere na granicama ukinuli i Slovenija, Rumunija i Crna Gora.


S obzirom da uskoro dolazi vreme praznovanja, mnogi će se odlučiti da svoje slobodno vreme

provedu van granica naše zemlje. Pre polaska na put obavezno se dobro raspitajte o uslovima koji trenutno vladaju na željenim destinacijama.


Ulazak u Grčku od juče je olakšan pošto je ukinut obavezni PLF formular koji je morao elektronski da se popuni dan pred putovanje, Italijani su posle godinu dana, uz određene uslove, otvorili vrata za srpske turiste, mere su ublažili i Španci, Austrijanci, a isto najavljuju u narednom periodu i Francuzi.


Ono što je već na prvi pogled vidljivo je da će vakcinisani građani mnogo lakše putovati ne samo u zemlje Evropske unije, tako da bi u narednom periodu to mnogima mogao da bude veliki motiv za imunizaciju, bez obzira da li je reč o prve dve, trećoj ili pre par dana preporučenoj četvrtoj dozi vakcine.


Iako smo pre nekoliko dana ukinuli domaće kovid sertifikate ili kovid propusnice u Srbiji, na snazi za putovanja ostaje EU digitalni zeleni sertifikat koji sadrži sve vaše podatke o vakcinaciji, preležanoj koroni i testiranjima. Oni su i dalje najbolji dokument za putovanje po državama članicama Unije, ali i svim drugim "trećim zemljama" koje su ga verifikovale.


AUSTRIJA

- potvrdom o vakcinaciji "fajzerom", "sinofarmom", "astra-zenekom" i "modernom", ali se ne priznaje "sputnjik V". Potvrda važi 180 dana od druge doze, odnosno 270 dana od buster doze

- uverenjem da ste u poslednjih 180 dana preležali korona virus

- negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili antigenskim ne starijim od 24 sata

- bez jednog od ovih uslova je moguć ulazak, ali uz 10-dnevni karantin

Napomena: U Beču i dalje važi 2G pravilo, odnosno za ulazak u restorane, kafiće, neophodna je potvrda o vakcinaciji ili preležanoj bolesti, a u ovu svrhu se ne priznaju ni "sinofarm", ni "sputnjik V".


GRČKA


- potvrdom o vakcinaciji da ste drugu dozu primili u poslednjih devet meseci, dok sa busterom nema ograničenja. Priznaju se sve vakcine koje su kod nas u upotrebi

- potvrdom o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci

- negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili brzim antigenskim ne starijim od 24 sata

- od 14. marta više nije potrebno popunjavanje PLF formulara


ITALIJA

- PLF formularom, digitalnim obrazcem za praćenje putnika

- potvrdom o vakcinaciji, ali da nije prošlo više od šest meseci od poslednje doze. Priznaju se "fajzer", "moderna" i "astra-zeneka", prihvataju se kombinacije cepiva, ali je samo važno da je poslednja doza bila neka od pomenutih vakcina.

- potvrdom o preležanoj koroni u poslednjih šest meseci

- negativnim PCR testom ne starijim od 72, odnosno brzim antigenskim ne starijim od 48 sati


NEMAČKA


- potvrdom o vakcinaciji nekom od vakcina koje su priznate u EU - "fajzer", "moderna" i "astra-zeneka", dakle ne priznaju se "sinofarm" i "sputnjik V".

- kombinacije vakcina koje nemaju dozvolu EU nije moguća (npr. dva "sinofarma" i jedan "fajzer"), neophodne su dve doze gore pomenutih odobrenih cepiva


SLOVENIJA

- važećim pasošem, Slovenci su od nedavno ukinuli sve restrikcije za putovanja.


TURSKA

- elektronskom registracijom 72 sata pre dolaska u Tursku

- potvrdom o potpunoj vakcinaciji, s tim da je druga doza dobijena u poslednjih šest meseci

- potvrdom o preležanom kovidu 19 u poslednjih šest meseci

- negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata ili brzim antigenskim ne starijim od 48 sati

- licima mlađim od 18 godina koja se nalaze u pratnji roditelja koji poseduju potvrdu o vakcinaciji nije potreban PCR test


FRANCUSKA

- potvrdom da ste potpuno vakcinisani "fajzerom", "modernom" ili "astra-zenekom", a potpuno vakcinisani se smatraju oni koji su primili buster dozu najkasnije devet meseci posle dobijanja druge doze vakcine. Dakle, odobrava se ulazak onima koji su posle dva "sinofarma" primili jedan "fajzer".


CRNA GORA

- važećim pasošem, Crnogorci su pre nekoliko dana ukinuli restrikcije za putovanjaPre svakog putovanja savetujemo da pogledate sajt Ministarstva inostranih poslova
Izvor: Mondo


1 Comment


Saša Milošević
Saša Milošević
Mar 23, 2022

Jesu li ovaj koji je pisao tekst i urednik išli u školu?

Reklo bi se da nisu, jer da jesu makar bi padeže savladali. Barem za naslov ako ne i za ceo tekst.

Like
bottom of page