top of page

TRIP REPORT: Pariz (Beauvais)- Niš (via Bergamo) - Ryanair

Updated: Sep 30, 2019

S obzirom da do Niša nema direktnih letova iz Pariza, na nagovor prijatelja odlučili smo se da do Niša stignemo preko Bergama. Ceo let organizirali smo avio-kompanijom Ryanair, čiji se letovi subotom sa aerodroma Beauvais Tillé uklapaju da na vreme stignemo na let za Niš preko Bergama. Cena karte (za oba leta 30,98€ + 10€ prioritetno ukrcavanje) po osobi.

Aermodrim Beauvais Tillé, Foto: I.P


Naš jutarnji let poleteo je na vreme. Let je trajao oko 1:40 minuta, a uz “priority” imali smo pravo sa sa sobom ponesemo prtljag, iako je zaista totalno nelogično zbog čega kompanija alocira putnike koji putuju zajedno (rezervacija u istom momentu) na odvojenim mestima u avionu. Sedišta smo pre samog leta zamenili ljubaznošću gospodina koji je pristao da nam ustupi svoje sedište. Na letu ništa besplatno uz dobar izbor hrane i pića za kupiti.


______________


U Milanu smo sleteli na vreme. Imali smo oko 4 sata presedanja, što je za nas bilo i više nego poželjno jer do sada nismo putovali preko Bergama. Pošto smo bili upozoreni da uradimo “visa-check“ jer posedujemo pasoše Republike Srbije i francusku radnu vizu uputili smo se ka šalteru, gde su nam ljubazno obijasnili da viza check za nas nije potreban. Prešli smo “security check” bez problema i uputili se na izlaz B11 odakle je poletao avion za Niš.



Granični prelazi u Italiji prilično neprijatan, sa carinikom koji se nadmeno ponaša uz pitanje kada smo ušli u Italiju, na šta smo odgovorili da upravo stižemo i nastavljamo putovanje uz dokaz da smo upravo sleteli iz Pariza nastavlamo dalje.

U ne-šengenskom delu terminala svega nekoliko gejtova, mini free-shop i kafeterija bez mesta za pušače. Sem letova za Niš, pored nas polasci za Tiranu i London.

Nakon par sati čekanja, otvara se gejt i počinje ukrcavanje putnika. Svi putnici sa prioritetnim ukrcavanjem bili su prvo prebačeni do aviona autobusom. Avion prilično pun, možda 90%, opet ljubazno pitamo gospodina da sa nama zaneni mesta kako se ne ni odvajali. Gospodin nam bez ikakvih problema izlazi u susret. Let protiče savršeno bez ikakvih problema. Ljubazno osoblje i odličan snack od 10€ koji smo kupili jer na aerodromu nismo bili glasmo. U cenu snaka uključen je sok i slatkiš.



Avion u Niš sleće na vreme. Na samom izlazu iz aviona mlada i veoma arogantna gospodjica dovodi nas do boksa na kome se ulazi do pasoške kontrole. Aerodromska hostesa ljudima se obraća krajnje neljubaznim tonom uz povike: “Ajde, ajde.. brže, brže.. jer razumete vi srpski jezik”. Kratko joj se obraća neki gospodin rečima da nije lepo da se tako ophodi, na šta ona ne odgovara već maše rukama i nešto gundja.

Pasoška kontrola na aerodromu prolazi bez problema, ljubazno i bez suvišnih pitanja. Prolazimo na zelenu traku bez da imamo šta da deklarišemo i prolazimo bez dodatnih zadržavanja.

Aerodrom u Nišu pretesan, prestar i sa prometnom dozom nemara i neodržavanja. Kada prvi put dodjete na njega kao ja, zaista izgleda sablasno i poput neke autobuske stanice iz devedesetih godina i iako volim manje aerodrome, čak mi ne deluje ni simpatično.

Obavezno obratiti pažnju na usluge i cenu prilikom iznajmljivanja auta u Nišu, jer cena po kojoj rezervišete automobil navodno ne uključuje osiguranje vozila, pa je nakon plaćanja kasko osiguranja cena duplo viša nego ona koja je prikazana na internet stranici u toku rezervacije.



Autor: Sanja S.

Izvor: Fly Naissus


Imate svoju priču podelite je sa nama na

153 views1 comment
bottom of page