top of page

Trikovi i saveti: U ovim državama vam nije potrebno zdravstveno osiguranje

Ukoliko se spremate za put i želite da se dodatno osigurate kupovinom privatnog zdravstvenog osiguranja, nije na odmet da znate da postoje države za koje nije potrebna kupovina posebnog zdravstvenog osiguranja, jer naša zemlja ima potpisane bilateralne ugovore i medjunarodne sporazume o socijalnom osiguranju sa nekima od njih


Foto: Ilustracija

Putničko i zdravstveno osiguranje jedna je od svari koje preporučuje prilikom putovanja u inostravstvo, i iako nije obavezno, bilo bi poželjno da ga imate kraj sebe, jer ga neke države traže dokaz na granici, kako bi vam odobrili ulazak u zemlju.


Dobra vest je to da u nekim zemljama imate zdravstvenu zaštitu, medjutim kako biste do nje došli morate proći određene birokratske koridore.


Svi putnici koji žele koristiti ovu usglugu moraju posedovati potvrdu o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, što je zapravo obrazac koji ćete dobiti kada vas pregleda vaš izabrani lekar u Domu zdravlja

Ne zaboravite i to da, da bi mogli da koristite usluge zdravstvenog osiguranja u inostranstvu morate biti osigurani u Republici Srbiji. Izabrani lekar će izdati nalaz i mišljenje da niste bolovali od akutne ili hronične bolesti u poslednjih godinu dana. To nije sve, potrebno je da vam izabrani stomatolog izda istu potvrdu o stanju zuba. Kada oba izabrana lekara utvrde da ste zdravi, potrebno je da pribavite i mišljenje lekarske komisije filijale zdravstvenog osiguranja koje je nadležno u vašem slučaju.Foto: Ilustracija

Pomenutu potvrdu, odnosno obrazac izdaje nadležna filijala zdravstvenog osiguranja kod koje ste osigurani i to na vremenski period ne duži od 90 dana od dana izdavanja potvrde.

Kada postanete ponosni imalac potvrde, znajte da dok boravite u inostranstvu kao osigurano lice, možete koristiti zdravstvenu zaštitu samo u zdravstvenim ustanovama koje su u sistemu javnog zdravlja države u kojoj se nalazite na proputovanju.
Države u kojima mozete koristiti zdravstveno osiguranje prema potpisanim

bilateralnim ugovorima i međunarodnim sporazumima o socijalnom osiguranju su:


Austrija

Za Austriju je potreban obrazac SRB/A3, na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Austriji. Obrazac ćete predati Austrijskoj bolesničkoj blagajni.


Belgija

Potreban obrazac za Belgiju je SRB/BE 111 na osnovu Potvrde o pravu na davanja u naturi tokom boravka u drugoj državi, ugovornici međunarodnog sporazuma, možete koristiti belgijski sistem javnog zdravstva, a obrazac predajete Belgijskoj kasi zdravstvenog osiguranja.


Bosna i Hercegovina

Ako putujete u Bosnu i Hercegovinu, zdravstveno osiguranje možete koristiti na osnovu obrasca SCG/BIH 111, odnosno Potvrde o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u BiH, koji predajete tamošnjoj filijali zdravstvenog osiguranja.


Bugarska

Za Bugarsku vam je potreban obrazac SRB/BG 111 na osnovu Potvrde o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Bugarskoj, vaš bol u leđima će proći očas posla, pod uslovom da obrazac predate zdravstvenoj ustanovi u Bugarskoj.


Velika Britanija

Za Veliku Britaniju ne postoji poseban obrazac. Za slucaj da vam je potrebno ztaj slučaj dovoljni zdravstvena knjižica ili pasoš. Nema mnogo gnjavaže s Britancima, prosto da čovek poželi da se razboli u gostima.


Italija

Italija, pak, traži obrazac OBR/MOD7 na osnovu Odobrenja boravka osiguranika i članova porodice za odsustvo, koji se predaje italijanskoj kasi zdravstvenog osiguranja.


Luksemburg

Luksemburg je mala država, ali to ne znači da se u njoj ne možete lečiti ako posedujete odgovarajući obrazac. U ovom slučaju to je obrazac SRB/LUX 111, na osnovu Potvrde o pravu na hitno potrebna davanja u naturi za vreme privremenog boravka.


Madjarska

Mađarska nema more, ali ima sporazum sa Srbijom, te se ukoliko posedujete obrazac SRB/HUN 111 možete lečiti na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Mađarskoj.


Severna Makedonija

Severna Makedonija na osnovu međunarodnog sporazuma sa našom državom, kao i uz posedovanje obrasca SRB/RM111, omogućuje našim osiguranim građanima lečenje uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Republici Severnoj Makedoniji.


Nemačka

Nemačka na osnovu obrasca DE111SRB omogućuje korišćenje zdravstvene zaštite u inostranstvu našim osiguranim državljanima, uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Nemačkoj.


Poljska

Poljska, kao i Velika Britanija, ne traži nikakav poseban obrazac, već je dovoljno posedovanje zdravstvene knjižice.


Rumunija

Susedna Rumunija na osnovu obrasca R/Yu 11 i Potvrde o pravu na pružanje zdravstvenih usluga za vreme privremenog boravka omogućava državljanima Srbije korišćenje zdravstvene zaštite u nadežnoj instituciji zdravstvenog osiguranja.


Slovenija

Slovenija svim osiguranicima koji su srpskog državljanstva omogućava pristup svom zdravstvenom sistemu na osnovu Potvrde o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Sloveniji, uz pretjhodno pribavljeni obrazac SRB/SL 3.


Slovačka

Ukoliko putujete u Slovačku biće vam neophodan SRB/SK 111 obrazac, kao i Potvrda o pravu na hitna davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Slovačkoj.


Turska

Turska, kao destinacija u koju se upućuju mnogi domaći turisti traži obrazac SRB/TR 111 i Potvrdu o pravu na zdravstvene usluge za vreme privremenog boravka u Turskoj.


Holandija

Holandija omogućava pristup svom javnom zdravstvu državljanima Srbije uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka na teritoriji jedne od strana ugovornica, uz prethodno pribavljeni obrazac YN 111.


Hrvatska

Hrvatska zahteva obrazac SRB/HR 111 i Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Republici Hrvatskoj kako biste mogli pristupiti područnoj službi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.


Crna Gora 

Na osnovu sporazuma sa Srbijom uz Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Crnoj Gori i uz obrazac SRB-MNE 111 omogučava bezbrižnost našim državljanima tokom boravka u ovoj državi.


Češka

Češka za zdravstveno osiguranje traži obrazac YU/CZ 111 i Potvrdu o pravu na davanja u naturi za vreme privremenog boravka u Češkoj Republici.


________________________


Nije na odmet pomenuto da ukoliko putujete u države poput Danske, Norveške, Francuske, Švedske i Švajcarske potrebna vam je samo Potvrda o korišćenju zdravstvene zaštite u inostranstvu, bez propisanog obrasca, a na osnovu Zakona o zdravstvenom osiguranju.


Iako u nekim od zemalja možete koristiti zdravstveno osiguranje na osnovi ovih biletaralnih ugovora, ukoliko putujete na kraći period, najbolje rešenje je ipak pribaviti privatno putno osiguranje.850 views0 comments

Comments


bottom of page