top of page

Trikovi i saveti: Koliko ranije treba doći na aerodrom?

Dolaženje na aerodrom dva sata pre leta se nikada nije dovodilo u pitanje, a kada bolje razmislite ima i smisla – da biste prošli sve kontrole potrebno je oko 30 minuta, a uzimajući u obzir da se gejt zatvara već 30 minuta pred poletanje aviona, ostaje vam tek sat vremena
Šta savetuju aerodromi?

Aerodromi savetuje da na aerodrom stignete bar dva sata ranije. Iako možda vaš let do Beča ili Bratislave traje nesto više od jednog sata, ispostavlja se da ćete više vremena provesti na aerodromu.

S druge strane, za velike aerodrome savetuje se da na let dodjete najmanje tri sata pre poletanja iz veoma razumljivih razloga, a to je predaja prtljaga i dugotrajne procedure jer su ovi aerodromi dosta zauzeti jer imaju znatno veći broj putnika i letova.


Kada zapravo treba doći na aerodrom?

Četiri sata ranije Idealno za one koji tek odlaze na odmor i zaista žele da pomirišu svaku bočicu parfema koja je u ponudi u fri-šopu.

Tri sata ranije Ukoliko imate prtljag, onda i nije loša ideja poraniti i predati ga čim se otvori šalter za ček-in. Pa, ako ćete još da doručkujete, kupite neki magazin i popijete kafu, vreme će proleteti.

Dva sata Problem sa dolaženjem na aerodrom dva sata ranije znači da ste postali talac svih aerodromskih procedura. U 99 odsto situacija dva sata je zapravo sasvim dovoljno da pogledate sve što vam aerodrom nudi, ali opet na brzinu.

90 minuta Budite srećni ako vam uopšte ostane vremena da pojedete nešto.

Sat Kako bi uštedele avio-kompanije se sve više drže rasporeda, pa je vreme za ukrcavanje i pola sata pred let, kako bi avion krenuo na vreme. Iako vas uslovljavaju, javna tajna je da to nije tačno i da ćete u avion ući kad god stignete do vremena poletanja. Ipak, nije vredno stresa, pa se potrudite da budete na gejtu minimum 20 minuta pred poletanje.

Pola sata Osim ako se niste prijavili putem interneta i nemate ništa osim ručnog prtljaga, malo je verovatno da ćete stići na let. Sve i da avion nije krenuo, gejt je odavno zatvoren.


Kakava je procedura na niškom aerodromu


Iako je aerodrom u Nišu izuzetno mali, na zvaničnom sajtu ovog aerodorma upozoravaju putnike da odmah nakon registracije na šalteru udju u gejt. Ulaz u gejt zatvora se 30 minuta pre očekivanog vremena poletanja, a aerodrom ne snosii odgovornost u slučaju da zakasnite na let.


U vidu treba imati i to da aerdorom neretko opslžuje nekoliko aviona odajednom, pa gužva zna da bude velika.

Šta će se desiti ako propustite let? U većini slučajeva sa aerodroma će vas ispratiti obezbeđenje ili neko od osoblja kompanije. Ako ste prethodno predali prtljag, on će biti identifikovan i „skinut“ s leta. Mnoge avio-kompanije imaju „spasilačke takse“, pa ako dodate još malo novca, možete upasti i na prvi alternativni let.

1,326 views0 comments
bottom of page