top of page

Trikovi i saveti: Koliko košta promena imena na avionskoj karti?

Updated: Jul 29, 2019

Da li ste pogrešno napisali ime prilikom kupovine avio karte? Želite da promenite ime avionske karte tako da je neko drugi može koristiti? U ovom tekstu ćemo vam detaljno obijasniti kako da to uradite i koliko će vas ta usluga koštati


Ilustracija: Fly Naissus

Pogrešno ispisivanje imena prilikom kupovine avionske karte može biti prava glavobolja. Isto važi i u koliko ne želite da putujete, a svoju kartu želite da date nekom drugom da iskoristi let. Srećom, promena imena avionske karte je skoro uvek problem sa rešenjem, često veoma skup ali rešiv. Da li želite da promenite ime avionske karte iz bilo kog razloga? Ovo je korak po korak kako da promenite avionsku kartu (ako to možete učiniti) i koliko će vas ova promena koštati.


Mogu li promeniti ime na avionskoj karti?


Pogrešili ste prilikom rezervacije, a ime putnika koje ste napisali nije tačno (pravopis, prezime, itd.)? Ne paničite. U većini aviokompanija ovaj problem možete rešiti potpuno besplatno u zavisnosti od greške. Ukoliko ste pogrešno napisali do tri slova u rezervaciji, kod većine avio kompanija ova promena je besplatna. Za složenije greške će te ipak morati da platite novčani nadoknadu.Da li je bolje promeniti ime na avionskoj karte ili kupiti novu?


Ukoliko letite sa niskobudžetnom aviokompanijom, u većini slučajeva bolje je da kupite novu avionsku kartu nego da promenite ime avionske karte koju već imate. To se obično dešava ako putujete sa kompanijama Ryanair ili Wizz Air, gde je često jeftinije kupiti novu avionsku kartu, nego da doplatite kako biste promenili podatke. Naravno, ukoliko je cena karte skuplja nego promena, u ovom slučaju se više isplati doplatiti promenu imena.Mogu li da promenim ime na karti i dam je nekom drugom?


Ako odjednom, iz bilo kog razloga, ne možete da iskoristite let koji ste kupili, neke aviokompanije daće vam mogućnost da tu avionsku kartu date drugoj osobi. Medjutim, skoro sve aviokompanije će vas primorati da platite administrativne takse ili dodatne troškove koji proizilaze iz ove promene imena na avionskoj karti. Ako je ovo vaš slučaj, u nastavku teksta pogledajte cenovnik ovih usluga sa aviokompanijama koje trenutno lete iz Niša.Koliko košta promena imena?


Ryanair

Kompanija Ryanair svojim putnicima nudi mogućnost da besplatno u roku od 48h od kupovine karata isprave male greške u imenu ili prezimenu. Nakon isteka ovog roka, imena putnika mogu biti promenjena do 2 sata pre početka planiranog leta. Naknada za promenu imena košta 115€ ukoliko to učinite sami online, odnosno 160€ ukoliko promenu uradi agent njihovog korisničkog servisa.


Wizz Air

Madjarksa niskotarifna kompanija Wizz Air takodje ne naplaćuje promenu imena putem Interneta ukoliko je došlo do manje greške prilikom upisivanja imena ili prezimena odnosno ako se ispravlja samo tipografska greška. Prilikom ove promene, maksimalni broj karatkera koji mogu biti promenjeni je tri slova. Imajte u vidu da kompanija nudi samo jednu besplatnu ispravku promene imena prilikom rezervacije. Promene imena putnika mogu se uraditi putem interneta 3 sata pre početka leta, a cena ove usluge iznosi 45€, odnosno znatno više ukoliko promenu uradite putem telefona gde će vam biti naplaćena usluga agenta njihovog korisničkog servisa.Swiss

Kod kompanije Swiss, tačno ime i prezime putnika moraju biti unešeni u rezervaciju. Ime i prezime putnika koji putuju moraju biti unešeni kako bi bili isti kao na putnom dokumentu. Imajte na umu da se primenjuje ograničenje karaktera. Ako do toga dodje, sistem će automatski skratiti imena, što neće ometati vaše putovanje. Svaka naknadna promena imena, uključujući i dodavanje imena na kartu, nije dozvoljena kada je rezervacija završena.


Air Serbia

Aviokompanija Air Serbia nudi mogućnost ispravka imena (permutovano ime i prezime, promena prezimena - devojačko u bračno prezime, nedostaju i/ili su pogrešno napisana najviše tri slova bilo u imenu ili prezimenu. Ove usluge koštaju 10€. Promena imena (npr. Petar Petrović u Jovan Jovanović) kod Air Serbije nije dozvoljena.* Informacije o promeni avio karata su tačne u vreme objavljivanja ovog članka pod nazivom: Koliko košta promena imena na avionskej karti? Informacije i saveti objavljeni u julu 2019. godine. Cene i uslovi se mogu promeniti, zbog čega vam preporučujemo da, u slučaju da želite da uradite promenu imena avionske karte, stupite u kontakt sa aviokompanijom.

3,523 views0 comments

Comments


bottom of page