top of page

Trikovi i saveti: Kako mogu otkazati, refundirati ili promeniti svoj let?

Postoje mnogo razloga zbog kojih možda želite otkazati svoj let. Ali ukoliko želite to da učinite, prvo pitanje koje će vam pasti na pamet je: "Da li ću morati platiti penale?".



Foto: Ilustracija

Odgovor na to pitanje zavisi od nekoliko faktora, kao što su politika otkazivanja aviokompanije, vrsta karte koju ste kupili i vreme otkazivanja.

U ovom članku, pokušaćemo da vam damo odgovore i objasniti različite faktore kako biste izbegli plaćanje penala pri otkazivanju leta, ako se za tim ukaže potreba.


Mogu li kupiti kartu kartu sa mogucnošću refundacije?


Ukratko, da, možete! Međutim, pre nego što to učinite, trebate biti svesni nekoliko činjenica o karti koji se mogu refundirati. Najpre, ne sve avio kompanije pružaju takvu mogućnost, ali takodje i to da je karta koju možete refundirati obično skuplja u poređenju sa kartom za koju ne postoji takva mogućnost. Iz tog razloga, karta sa mogucnošću refundacije može biti odlična opcija ako niste u potpunosti sigurni u svoje putne planove ili postoji visoka verovatnoća da će se promeniti.


Ovo su pravila povraćaja novca kompanija koje obavljaju letove sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu:


Ryanair


Kompanija Ryanair nudi svim putnicima 24 sata da besplatno promenu leta. Za sve promene nakon 24-časovnog perioda od trenutka rezervacije karte možete promeniti putem online platforme, a cena troškova iznositi 45€ po putniku i smeru. Ukoliko se obratite centru za rezervacije radi promene ili zatražite promenu na šalteru kompanije na aerodromu, cena ove usluge znatno je viša i iznosi 60€ po putniku i smeru.




Jednom kada je let ove kompanije operativan i nema kašnjenje duže od 5 sati, nije moguće dobiti povraćaj novca. Svi letovi Ryanaira mogu se promeniti, ali ne mogu biti otkazani - navodi se na sajtu ove kompanije.

Datumi/vremena/rute leta mogu se promeniti do 2,5 sata pre vremena polaska leta (promene imena mogu se izvršiti do 2 sata pre leta) putem opcije "Moja rezervacija" (cenovnik dostupan na web sajtu kompanije), osim ako ste već obavili prijavu za let, tada se obratite nekom od agenata putem njihove čet usluge.


Flexi Plus je premijum tarifa kompanije Ryanair koja uključuje širok spektar usluga i fleksibilnost putovanja uključujući: prioritetno ukrcavanje i 2 komada ručnog prtljaga, rezervisano sedište po izboru, fleksibilne karte, besplatno prijavljivanje na aerodromu i brzi prolaz kroz kontrolu.




Wizz Air


Kompanija Wizz Air, svojim putnicima pruža mogućnost da do 2 nedelje pre leta otakžu svoju rezervaciju, ali ćete za to morati da plate taksu za otkazivanje kako biste dobili povraćaj novca. Ova taksa iznosi 65€.

Ukoliko je otkažete unutar 14 dana pre datuma polaska leta, biće vam potrebno da platite višu cenu, a troškove dodatnih usluga neće vam biti refundirani. Cena ove usluge iznosi 85€.


Wizz Flex - Ukoliko ste kartu kupili sa uslugom Wizz Flex - možete promeniti datum, vreme i rutu leta koliko god puta želite putem online platforme.



Air Serbia


Kompanija Air Serbia od zavisnosti od plaćene tarife pruža mogućnost promena i refundacije karata, ili prijavljivanje za dobijanje vaučera koji će biti izračunat prema uslovima tarife i pripadajućim naknadama, ali ćete za to morati dobiti više informacija pozivajući broj njihovog centra za brigu o korisnicima, jer na sajtu nije baš lako pronaći željene informacije.





Na zvaničmom web sajtu ove kompanije uspeli smo da pronadjemo da samo Economy standard i Economy Comfort tarife nude mogućnost izmena datuma leta uz odgovarajuću naknadu, ali ne i tarifa Economy Light.



Pravilo o otkazivanju u roku od 24 sata

Mnoge aviokompanije nude pravilo o otkazivanju u roku od 24 sata kao deo politike usluge prema korisnicima, što vam omogućava da otkažete svoj let bez plaćanja naknade ukoliko promenite mišljenje ili iz bilo kojeg drugog razloga otkazujete let u roku od 24 sata od rezervacije. Ova politika obično važi i za povratne i za nepovratne karte.



Šta se dešava ako aviokompanija otkaže let?

Ako aviokompanija otkaže vaš let koji polazi iz zemlje članice Evropske Unije, imate određena prava i mogućnost naknade prema regulativi EU261/2004. Konkretna prava i naknada na koje imate pravo zavise od okolnosti otkazivanja, uključujući razlog otkazivanja i koliko vremena unapred je aviokompanija obavestila putnike.

Ako aviokompanija otkaže let manje od 14 dana pre planiranog datuma polaska, možda imate pravo na finansijsku naknadu. Iznos naknade se kreće od 250 € do 600 €, u zavisnosti od udaljenosti leta i vremena obaveštenja koje vam je aviokompanija pružila.

Pored naknade, aviokompanija je takođe odgovorna za pružanje pomoći, što može uključivati:

Povraćaj novca ili preusmeravanje do vaše krajnje destinacije, obroci i osveženje tokom kašnjenja, pristup komunikacijskim sredstvima (poput telefona ili e-pošte), smeštaj u hotelu ako je noćenje neophodno, transportacija do hotela i nazad.


Važno je napomenuti da aviokompanija možda neće pružiti naknadu ukoliko je otkazivanje uzrokovano vanrednim okolnostima, poput ekstremnih vremenskih uslova, političkih nemira ili restrikcija vazdušne kontrole.


__________________________



Za kraj, imajte na umu da neke od ovih politika mogu biti promenjene ili ažurirane od strane avio kompanije, stoga je uvek dobra ideja proveriti direktno sa aviokompanijom za najnovije informacije.






* Sve prikazane informacije su informativnog karaktera - Portal Fly Naissus ne snosi odgovornost za promenu cena, usluga i tačnost i potpunost tekstova. Savetujemo vas da sve gore navedene informacije pre putovanja proverite sa avio kompanijom sa kojom putujete

bottom of page