top of page

Trikovi i saveti: Imate strah od letenja? Birajte uvek mesta u ovom delu aviona

Turbulencije prilikom putovanja avionom nikome nisu ugodne, pogotovo onima koji se boje letenja ili imaju slab želudac, ali ako sedite u srediini aviona, one su svakako manje navode stričnjaci


Foto: Ilustracija

“Ukoliko sedite sredini aviona osetićete najmanje pokreta”, pojasnio je Andreas Strohmajer sa Instituta za dizajn aviona Univerziteta u Štutgartu. Avion se naime najmanje trese na mestu gde su krila pričvršćena za trup.


Poslednja sedišta samo za najhrabrije


Osim toga, putnici koji sede blizu središta aviona osećaju manje pokreta kada pilot pomiče komande. S druge strane, najneugodniji deo aviona su zadnja sedišta, i pri turbulencijama ali i pri poletanju na ovim sedištima imaćete osećaj propadanja poput onog u liftu.


Ako su sva sedišta napred zauzeta, onda birajte ona u sredini. Kod komercijalnih letova i sedišta blizu krila aviona su udobnija i nude veću stabilnost.

U zadnjem delu aviona osećaj je neugodniji nego u sredini i kada pilot koristi vertikalni stabilizator i kormilo. Na pitanje da li bolje sediti pored prozora ili uz prolaz, odgovor zavisi od mnoštva faktora. Kada avion skreće, osećaj je snažniji pored prozora te je ugodnije sediti uz prolaz, ali za one koji se boje letenja ili koji osećaju mučninu prozor je bolji odabir.

57 views0 comments
bottom of page