top of page

Tivat - grad sunca, mora i usamljenih zaliva

Updated: May 30, 2023

Tivat je mali grad, velikog srca smešten u srcu Boke Kotorske, zaštićen sa jedne stane poluostrvom Vrmac koje se uzdiže iznad njega, a zagljen sa druge tivatskim zalivom koji važi za simbol lepote.



Foto: Tivat, Adria

Tivat se nalazi u centralnom delu Bokokotorskog zaliva, ispod nastvka lovćena i planine Vrmac (710m), koji se proteže severoistočnom stranom grada. Sa južne strane širi se prostrano polje na kojem je smešten aerodorm. Sa zapada je ostvo Luštica, obraslo maslinama, dok ga sa severozapada okružuje zaliv, koji svojom jedinstvenim izgledom osvaja svakog putnika.


Tivatkse plaže su čiste i uredjene, a more je toplije nego na otvorenom moru, pa odmor u hladu i ispod borova i maslina dobija pravo značenje te reči.

Tivat je i najmladji grad Bokokotroskog zaliva, dobio je ime po Iliriskoj kraljici Teuti, koja je još u trećem veku pre nove ere, ovde imala letnjikovac i veliki vrt. Prema predanju i plemici obliznjeg Kotora nekada su ovde gradili svoje letnjikovce i kuće, zbog geografsko klimatskihi prirodnih lepota koji ovaj grad od davnina svrstavaju u veoma privlačnu turističku destinaciju.



Na tivatksoj rivijeri nalazi se 17 lepo uredjenih plaža, koje svojim sadršajima mogu da zadovolje i najrpobirljivije goste.




Šta nikako ne propustiti?






Dvorac Buća


Sredjevekovni dovrac-letnjikovac Buća nalazi se u samom centru grada. To je tip urdejenog letnjikovca koji je napravljen pre više od pola milenijuma. Danas je u njemu galerija grada Tivta, a u njegovom dvorištu nalazi se mala lenja pozornica.





Porto Monetenegro


Najluksuznija marina na Jadranu, nalazi se na samoj obali mora, sa svojom arhitekturom odražava arihtekturu obližnjih gradova u doba Venecije. Prestavlja kombinaciju spektakularne destinacije, marine i usluga najviših svetksih standarda. Pored marine, naselje Porto Montengro, koje je osmšljeno da ispuni sva očekivanja vlasnika i posada jahti i drugih klijenata, obuhbvata apartmane na samoj obali mora, jedistvene restorane, kafiće sa dobrim provodom, kao i veliki izbor sportskih rekreativnih i kulturnih aktivnosti i dogadjaja.





Veliki gradski park


Veliki gradski park u Tivtu, osnovan je 1892, godine. Čuveni bokokotorski moreplovci dugo su sa svojih plovidbi iz raznih delova sveta donosili najrazlićitije primerke egzotičnog rasitnja i ukrasnog bilja, koje je nalazilo dom u ovom parku. Dva stabla Araucaria bidwilli ( Australijsa jelka) su jedini pirmerci na Balkanu. Park sarži pešačke staze, kao i kompleks rasadnika, kojeg čine staklenik, višenamenski objekat i baštovanova kućica.




Brod Jadran


Školski brod Jadran je motorni jedrenjak izgradjen u periodu od 1931. o 1933. godine u Hamburgu, prema narudžbini Mornarice Kraljevine Jugoslavije. Osnovna namena ovog broda bila je obuka pitomaca i Pomorske vojne akademije i podoficira škole. U luku Tivat je uplovio 15.jula 1944, a Kraljevkoj Mornarici je predat 19.avugsta,1933. godine u Splitu. Matična luka ovog broda je Tivat.





Donja Lastva


Donja Lastva je malo priobalno mesto, u podnožju brda Vrmac, sa arhitekturom u venecijanskom stilu, 4 kilometara zapadno od Tivta, na putu za Lepetane. U naselju postoji crkva Svetog Roka iz 1903. godine. Donja Lastva je naselje u koje su se, naročito od 1950. godine i u poslednjih nekoliko decenija, naseljavali meštani iz Gornje Lastve. Danas je Donja Lastva jedno od turistički veoma atraktivnih prigradskih naselja grada Tivta, u kome se nalaze hoteli Kamelija i Park.






Prevlaka - Ostrvo Cvijeća


Ostrvo cveća ili Miholjska prevlaka je malo ostrvo - oko 300 m dužine i 200 m u širini. Zvanično se naziva ostrvo, ali je tačnije nazvati ga poluostrvo, pošto je malom prevlakom povezan sa kopnom.

I samo tokom perioda plime ovaj deo zemlje se malo poplavi i, u skladu s tim, Miholjska Prevlaka liči na ostrvo. Ono što ostrvo u istorijskom smilsu čini atkraktivnim jeste komplels-ostaci manastira Sv. Arhandjela Mihaijla. Na ostrvu se nalazi veličanstvena i najčistija plaža dužine je oko 1200 m i proteže se oko celog ostrva. Sama plaža se sastoji od male peščane i šljunkovite plaže. Okružene su bujnom vegetacijom, neverovatnim mirisima, pa čak i kada je sunce u zenitu, naćićete hlad. U ovim šumama je veoma prijatno prošetati u svakom trenutku, pronaći usamljeno mesto i sakriti se od vrućine i od ljudi...




Tivatska solila


Solila je specialni rezervat flore i faune. Nalazi se močvarskom delu priobalnog pojasa tivatskog zaliva. Zbog značaja za opstanak flore koja se retko gde danas može naći na 800km dugoj istočnoj obali Jadrana, kao i zbog člnjenice da je stanilšte ugroženim vrstama vodozemaca, gmizavca i ptica solila je prva oblast u Crnoj Gori koje je stavljena pod ovaj stepen zaštite i prvo zaptičeno područje na obali posle 1968.godine, kada je zaštićen veliki broj plaža.





Samostan Gospa od Milosti


Najmanje ostrvo – Otok, u narodu poznatije kao Gospa od Milosti ili Školj, čest je motiv na razglednicama iz Tivta i jedan je od najepših ukrasa Tivatskog zaliva. Manje poznati „brat“ drugog bokokotorskog ostrvskog svetilišta Gospe od Škrpjela pred Perastom. Otok je za razliku od peraškog svetilišta veštački podignut nasipanjem materijala prirodnog porekla. Na tom malom ostrvcetu dimenzija sto puta pedest metara nalazi se franjevački samostan i crkva posvećena Gospi od Milosti koja je nastala u drugoj polovini 15.veka.


Podsetimo, kompanija Air Serbia sezonski obavlja diretkne letove iz Niša do Tivta, dva puta nedeljno, a karte možete kupiti na www.airserbia.com



Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Tivta


348 views0 comments
bottom of page