top of page

SZO preporučuje: Ukidati mere za međunarodna putovanja

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) poručila je državama širom sveta da bi trebalo da postepeno ukidaju mere za međunarodna putovanja, na osnovu temeljne procene rizika, a da bi prioritet trebalo da daju hitnim slučajevima.


Foto: pixabay

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je da prioritet treba da budu putovanja zbog hitnih slučajeva, humanitarne akcije, putovanja neophodnog osoblja i povratak u matičnu državu. Porast broja zaraženih u mnogim delovima sveta primorao je mnoge zemlje da ponovo uvedu ograničenja na putovanje, podseća Rojters.

SZO sada poziva sve države da naprave sopstvene analize rizika i koristi i odrede prioritete, pre nego što nastave sa međunarodnim putovanjima.

Ta agencija UN navodi da bi, pri donošenju odluka, države trebalo da uzmu u obzir epidemiološku situaciju na lokalnom nivou i obrazac prenošenja, nacionalno zdravlje, kao i društvene mere koje su na snazi. SZO dodaje da, ukoliko zemlje odluče da stave u karantin sve putnike po dolasku, to moraju da urade nakon procene rizika i razmatranja lokalnih okolnosti. Upozorava i da ne postoji "nulti rizik" kada se razmatra mogućnost uvoza ili izvoza slučajeva korona virusa u međunarodnim putovanjima.


Izvor: Tanjug

120 views0 comments

Comments


bottom of page