top of page

Svečano obeležen dan Ratnog vazduhoplovstva i PVO

U komandi i jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane juče je svečano obeležen Dan vida RV i PVO, u spomen na dan kada je 1912. godine doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.



Foto: Vojska Srbije


Povodom praznika, sumirani su rezultati rada u godini za nama, uručene su nagrade i priznanja pojedincima i institucijama i položeni su venci na spomen-obeležja palim pripadnicima jedinica RV i PVO.


Centralna svečanost je održana u Domu vazduhoplovstva u Zemunu, uz prisustvo zvanicnika i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića.



Foto: Vojska Srbije


Komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković naglasio je da se malo zemalja u svetu može pohvaliti jubilejima kao što su 100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije i 100 godina od formiranja meteorološke službe u RV i PVO, što je obeleženo u 2023. godini.


Na svečanosti je, u osvrtu na postignute rezultate, istaknuto da je ovaj vid Vojske Srbije u prethodnoj godini uspešno realizovao sve postavljene zadatke i da su nastavljeni ciklus snažnog opremanja složenim borbenim sistemima i popuna jedinica kadrom svih profila, čime su značajno unapređene sposobnosti za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora Republike Srbije.


Svečanom skupu u Domu vazduhoplovstva prisustvovali su i komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, u svojstvu domaćina, zatim predstavnici jedinica Vojske Srbije, organa lokalne samouprave, verskih zajednica, ustanova i institucija sa kojima ovaj vid Vojske Srbije sarađuje, kao i brojni drugi gosti.


Gosti su bili u prilici da nakon završene ceremonije pogledaju izložbu „100 godina nacionalne vazduhoplovne industrije“ u galeriji „Ikar“-navodi se na zvanični veb-sajt Vojske Srbije.






bottom of page