top of page

Sve što treba da znate o avio kompaniji Air Serbia

Na nedavno održanom medjunardnom tenederu za 12 linija od javnog interesa, izabran je nacionalni avio prevoznik Air Serbia, koja će iz Niša početi da leti 15.jula ove godine.


Foto: Air Serbia

O kompaniji


Air Serbia je srpski nacionalni avio prevoniznik. Sedište kompanije nalazi se u Beogradu, koje je njeno glavno čvorište. Air Serbia je četvrta po veličini avio kompanija u jugoistopnom delu Evrope. Kompanija je do 2013, bila poznata pod nazivom Jat Airways, kada je promenila ime.

Većinski vlasnik avio kompanije je Vlada Srbije sa 51% kapitala, dok je njen suvlasnik sa 49% kompanija Etihad Airaways, nacionalna avio kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Kompanija Air Srbia trenutno u svojoj floti ima ukupno 20 avona, od toga: 8 aviona tipa Airbus A319, 2 aviona Airbus A320, 1 avion Airbus A330, 6 aviona ATR72 i 3 aviona Boeing 737-300.

Air Serbia je od osnivanja 2014. godine član programa Etihad Airways Partners. Putem ovog partnerstva putnici Air Serbije imaju pristup kombinovanoj mreži od preko 400 destinacija na šest kontinenata.


Generealni direktor kompanije je Dankan Nejsmit.



Rim, jedna od dvanaest destinacije Air Serbije iz Niša


O destinacijama


Dvanaest destinacija koje će se od 15.jula naći u ponudi kompanije Air Serbia iz Niša, a koje je Vlada Srbije izabrala i proglasila za linije od javnog značaja na osnovu analiza i interesovanja koje su pokazali okruzi južne Srbije su: Nirnberg, Frankfurt, Rim, Hanover, Ljubljana, Salcburg, Bolonja, Budimpešta, Geteborg, Fridrishafen, Baden-Baden i Tivat.


Sve o novim destinacijama iz Niša možete pročiotati u našoj rubrici Destinacije, a više informacija o planiranim danima i satnici letanja do pomenutih destinacija pisaćemo kada ovi podaci budu zvanično objavljeni.


Ekonomska klasa Air Serbije, Foto: Džejkob Pfleger


Usluge kompanije


Air Serbia u svojoj ponudi ima nekoliko tarifa koje putnici mogu izabrati prilikom kupovine karata, to su: Economy light, Economy sandard, Economy Comfort i Business All inclusive.


U zavisnosti od tarife koju izaberete imaćete pravo da na letu ponesete ručni prtljag, chekirani prtljag, izaberete sedište, prioritetno se ukrcati u avion i proći aerodromske kontrole, izabrati sedište.


Ova kompanija već duže vreme na svojim letovima ne poslužuje svoje putnika besplatnim obrocima i pićem, već je posluženje svedeno na kesicu slanih grickalica i flašicu vode, dok se sve ostale usluge naplaćuju.


I dalje je nepoznato hoće li se u ponudi iz Niša naći biznis klasa, odnosno tarifa Business All inclusive.


Više o ovim tarifama možete pročitati ovde.



Airbus A319, Air Serbia

O avionu


Iako za sada nije precizirano koji će tačno avion biti stacioniran u Nišu, pretpostavlja se da radi o avionu evropskom proizvodjača Airbus A319. Prosečna starost ovih tipova aviona koje poseduje Air Serbia je je 14.9 godine, a njiho maksimalni kapacitet je 156 putika.





Prema ugovoru koje je potpisala ,ova kompanija leteće iz Niša na svim destinacijama tokom cele godine, i to dva puta nedeljno, izuzev Tivta koji će biti sezonska linija, a do ove destinacije Air Serbia će leteti tri puta nedeljno u letnjoj sezoni. Sve linije biće dostupne do 30. juna 2023. godine, do kada je potpisan ovoj ugovor, a iz republičkog budžeta ova kompanija dobijaće pet miliona evra godišnje za letove na linijama od javnog značaja.


Za više inofrmacijama o prevozniku i cenama letova postetite

www.airserbia.com




217 views0 comments
bottom of page