top of page

Sve spremno za dokapitalizaciju Air Serbije

Nova uredba Vlade omogućiće da nacionalni avio prevoznik dobije preko 250 milion evra sredstava

Cabin crew Air Serbia, flynaissus
Foto: Air Serbia

Vlada Srbije usvojila je uredbu koja joj omogućava da dokapitalizuje kompaniju Air Serbia sa preko 250 miliona evra sredstava. Politika predviđa pomoć za državna i privatna preduzeća koja su bila profitabilna na kraju prošle godine i koja mogu dokazati da će bankrotirati ili biti u značajnim problemima bez dokapitalizacije.


Još u aprilu mesecu država je najavila da će pružiti finansijsku podršku nacionalnom prevozniku bilo dokapitalizacijom ili korporativnim obveznicama, kako bi ublažila efekte pandemije koronavirusa.


Dokapitalizacija podrazumeva promene u kapitalu avio-kompanije. To se može dogoditi, na primer, kada poverilac zameni zajam za ulog, ali ne zahteva promene upravljačke strukture preduzeća.

Uredba koju je usvojila vlada ima nekoliko priloženih uslova. Dokapitalizacijom će država može povećati svoj udeo u preduzeću, koji kasnije može prodati nazad navedenom preduzeću u bilo kom trenutku ili nekom drugom entitetu - prenosi portal exyuaviation.

Takođe predviđa povraćaj pomoći tokom određenog vremenskog perioda sa kamatama. Međutim, ako je predmetna kompanija u državnom vlasništvu, nakon dve godine, nezavisni procenitelj može utvrditi da je vrednost dokapitalizacije bila pozitivna, sugerišući da bi se korisnik oslobodio plaćanja finansijske pomoći, iako uredba po ovom pitanju nije jasna .


Ostali uslovi uključuju zabranu bonusa najvišem rukovodstvu i zaposlenima dok se 75% pomoći ne otplati.


Ugovorom o strateškom partnerstvu između kompanije Etihad Airways i Vlade Srbije, koji je predstavljen u avgustu 2013. godine, Emiratska aviokompanija je Air Serbiji stavila na raspolaganje četrdeset miliona američkih dolara, koji je 1. januara 2014. godine pretvoren u kapital za period od pet godina. Ovome se poklopila jednaka injekcija finansiranja od strane vlade Srbije. Dve strane su obezbedile dalje finansiranje putem zajmova deoničara i drugih mehanizama finansiranja kako bi se ispunili zahtevi za obrtnim kapitalom i podržala razvoj mreže.


Petogodišnji ugovor je kasnije produžen do daljeg, međutim, Etihadovo učešće u Air Serbia je značajno smanjeno, s tim što je država tokom poslednjih nekoliko godina pružala subvencije i sredstva za aviokompaniju, medju kojima su i letovi ove kompanije iz Niša i Kraljeva koji su trenutno suspendovani zbog pandemije virusa Covid-19.


Etihad je registrovao gubitak od 870 miliona američkih dolara u 2019. godini i njegova kapitalna ulaganja u prevoznike širom sveta smanjila su se poslednjih godina.




bottom of page