top of page

Sve što trebate da znate o ručnom prtljagu na letu sa niskotarifnim avio kompanijama

U koliko dugo niste putovali avionom, nije na odmet da ponovimo da su niskotarifne avio kompanije Ryanair i Wizz Air prošlog novembra promenile svoja pravila o unošenju ručnog prtljaga u avionu. Ovo je druga promena u proteklih godinu dana, zbog toga Vam savetujemo da ih pročitate kako bi ste izbegli neprijatnosti i dodatne troškove.


Ilustracija: Rynaiar

Naime, niskotarifne avio kompanije Ryanair i Wizz Air ne nude više svim putnicima pravo na besplatni ručni prtljag. Od novembra prošle godine, ovakva prtljag dodatno se naplaćuje, a cena varira od kompanije do kompanije.


Šta se promenilo?


Nova politika ručnog prtljaga u kabini - dramatično je smanjila količinu koju putnici mogu nositi bez dodatnih troškova.

Za letove Rianair-a do 31. oktobra, pravilo je bilo da putnici mogu da sa sobom ponesu jednan veliki i jedan mali kabinski prtljag besplatno. Ali od prošlog novembra, ovo pravilo je promenjeno te u avionu bez naknade možete poneti samo jednu malu torbu maksimalnih dimenzija 40cm x 25cm x 20cm. Što u prevodu znači da ukupna dozvoljena količina bez dodatnih naknada pada za skoro dve trećine sa 58 litara na 20 litara.


Koje su moje opcije sa Ryanair-om?


Ponesite jednu torbu dimenzija 40cm x 25cm x 20cm i platite prioritetno ukrcavanje (prioority boarding), koji Vam kupovinom ove usluge omogučava da sa sobom ponesete i drugi ručni prtljag dimenzija 55cm x 40cm x 20cm, težine ne više od 10kg. Ovakav prtljag i dalje možete poneti sa sobom u avionu. Cena ove usluge kreće se od 6,50 eur po letu, u koliko uslugu kupite u momentu rezervacije, ili 8 eura ako istu rezervišete kasnije. Imajte na umu da će broj putnika koji će moći da izaberu prioritetno ukrcavanje biti ograničen na 95 po letu -što je polovina od ukunom kapaciteta Rianair-ovih Boeinga 737 aviona. Obavezno obratite pažnju na težinu prtljaga i dimenzije, jer avio kompanije proverava sve ručne torbe, te za one koje ne ispunjavaju ovakve propise naplaćuje dodatnih 25 eura.


Šta ako prioritetno ukrcavanje nije dostupno?

Ukoliko se desi da je prioritetno ukrcavanje na letu rasprodato, u tom slučaju prilikom kupovine karte morate kupiti manji check in prtljag do 10g koja se mora biti predata na pultu za prijavu. Ovaj prtljag se preuzima nakon leta u karuselu za prtljag na dolaznom aerodromu.


Zašto je došlo do promena?


Ryanair pravda se time da ovakav potez nije usmeren protiv putnika niti zbog dotanihi zarada, već isključivo zbog efikasnosti i poboljšanje vremena i tačnosti letova.


Marketing diketkor kompanije Keni Džejkobs izjavio je tim povodom:

"Tačnost je naš najveći izazazov ove godine. Već smo neko vreme upozoravali da dokle god dozvolimo dva ručna prljaga na letu, to će imati velike posledice na gejtu za ukrcavanje i novim pravilima isključivo želimo da zaštitimo našu tačnost. "



A šta je kompanijom Wizz Air?


Ilustracija: Wizz Air


Madjarska niskobudžetna avio kompanija Wizz Air kopirala je novu politiku kompanije Ryanair, uz neke male razlike u dimenzijama. Besplatna torba za kabinu može biti 40cm x 30cm x 20cm, a ako plaćate uslugu prioritetnog ukrcavanja (između 5 i 15 €) veći prtljag u kabini može biti dimenzija 55cm x 40xm x 23cm. Torba van ove usluge, od 10 kg sa WIzz Air-om košta između 7 i 12 €.


Zašto se pravila stalno mijenjaju?


Česte promene politike, posebno od strane kompanija Ryanari i Wizz Air, su frustrirajuće i zbunjujuće za putnike.

Ali ove dve avio-kompanije pokušavaju da usklade svoje propise kako bi maksimizirali efikasne svojih aviona, te nastavile da u ponudi imaju najeftinije letove na tržištu.


Za kraj, podsećamo Vas da prilikom kupovine svojih karata posebno obratite pažnju na sva pravila propisana od strane avio kompanija sa kojima putujete. Veličina i težina prtljaga mora biti u granicama propisanih, te Vam kao najeftiniju opciju za unos ovakvog prtljaga savetujemo kupovinu usluge prioritetno ukrcavanje.







353 views0 comments
bottom of page