top of page

Ryanair ubedljivo najjeftinija avio kompanija u Evropi

Irska niskotarifna avio kompanija Ryanair može se pohvaliti najjeftinijim cenama avio karata koje u proseku iznose 37€, u odnosnu na 129€ koje imaju njegovi konkurenti. Wizz Air nalazi se na drugom mestu, sa prosečnom cenom karte od 46€


Foto: Boeing 737-800, Ryanair

Irska avio kompanija Ryanair ima najniže cene avio karata u Evropi. U prezentaciji rezultata prošle nedelje, kompanija Ryanair je objavila poredjenje između prosečne cene svojih avio karata i karata svojih rivala.


Tabela - prosečne cene karata Ryanair-a i ostalih avio kompanijaPrema cenama prikazanim u tabeli, vidi se da je prosečna cena karata 129 evra, što je 249% skuplje od cene od 37 evra koje nudi Ryanair. Irska avio kompanija želi da naglasi da je čak druga najjeftinija prosečna cena kompanije Wizz Air, 24% veća od prosečne cene ovog prevoznika.


Podsetimo, kompanija Ryanair je svoju fiskalnu godinu završila u martu sa 1,020 miliona eura, što je pad profita od oko 29%. Ryanair medjutim navodi da je struktura troškova koje ona ima mnogo niža od strukture svih njenih konkurenata, što joj omogućava da ponudi znatno jeftinije karte od svojih rivala.


Karte ostalih prevoznika 249% su skuplje u odnosu na cene avio karata kompanije Ryanair

Ryanair, ove godine uspeo je da je smanji cene karata za dodatnih 6%, odmah iza Lufthanse, koja je ove godine smanjila cene karata za čak 10%, ali polazeći od prosečne stope koja je skoro četiri puta veća od kompanije Ryanair. U tom smislu, irski "low coster" insistira na svojoj finansijskoj snazi i strategiji suočavanja sa trenutnom situacijom u kojoj predviđa da će visoka cena nafte i višak kapaciteta trajati neko vreme.


Neke okolnosti koje će rezultirati niskim stopama rasta, po mišljenju stručnjaka, mogu ugroziti održivost najosetljivijih avio kompanija, kao što se to dogodilo u poslednjim mesecima u kojima su brojne kompanije bankrotirale, na šta je pre svega uticala cena sirove nafte, ali i problema sa avionima Boeign 737MAX. Stoga se Ryanair može pohvaliti svojom konkurentskom prednošću koja mu omogućava da ponudi najniže prosečne cene karata na tržištu.Majkl Oleri, gen.dir. Ryanaira

Generalni dirketor Ryanair-a Majkl Oleari, izjavio je da očekuje da će avio kompanija imati koristi od trenutno nepovoljnog stanja u avio industriji


Oleari, veruje da oni mogu bolje od svojih konkurenata odoleti cenovnom ratu u kojem je sektor upao, te da će kompanija Ryanair imati koristi od ovog rata koji podriva rezultate avio kompanija.
58 views0 comments

Comments


bottom of page