top of page

Ryanair ostavio putnike na cedilu - umesto u Niš putnici iz Malte sleteli u Sofiju

Putnici kompanije Ryanair doživeli su u ponedeljak, 5. juna, veliku neprijatnost kada je njihov let iz Malte za Niš preusmeren na sofijski aerodrom, navodno zbog nepovoljnih meteoroloških uslova u Nišu. Iako im je putnicima prvobitno rečeno da će kompanija obezbediti prevoz do Niša, kasnije su obavešteni da će morati da se snađu sami.


Foto: Ryanair

Prema rečima jednog od putnika Dragana Mitića koji se javio našem portalu, avion je trebalo da sleti u Niš sleti u ponedeljak, 5. juna, u 21.40 časova. Međutim, usled loših meteo uslova u Nišu, kako im je saopštene tokom leta, avion je preusmeren ka Sofiji.


Po sletanju u Sofiju, putnicima je najpre rečeno da će im biti organizovan prevoz do Niša, medjutim nekoliko sati kasnije, bez ikakvog objašnjenja, svi putnici su dobili poruku da prevoz ipak neće biti organizovan i da će se morati snalaziti sami.


Tada je skoro 200 putnika našlo ostavljeno u drugoj državi, kasno u večernjim satima, bez ikakve pomoći, objašnjenja i smernica od strane irske avio kompanije Ryanair.

Prema recima Mitića, među putnicima bilo mnogo male dece i starijih osoba, te da mnogi od njih nisu imali ni ideju ni finansijska sredstva kako da se vrate za Niš.


On takodje dodaje da su taksiti ispred aerodroma iskoristili njihovu uplašenost i bespomoćnost i podigli cenu vožnje, a da su mnogi putnici bezpomoćni, pristala na njihove uslove.


Naš portal kontaktirao je u medjuvremenu Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije sa pitanjem koja su prava putnika u ovakvim situacijama i zahtevom odgovornost avio-kompanije. Smatramo da je u interesu putnika je da se ova situacija detaljno istraži i da se utvrde propusti koji su doveli do ove neugodne situacije. Očekujemo da Direktorat za civilno vazduhoplovstvo preduzme sve potrebne korake kako bi zaštitio prava putnika i osigurao da se ovakve situacije ne ponove.


Putnici imaju pravo na sigurno i pouzdano putovanje, uz poštovanje njihovih prava i dobrobiti. Stoga je od suštinske važnosti da avio-kompanija preuzme odgovornost za svoje postupke i obezbedi adekvatnu kompenzaciju putnicima za troškove koje su pretrpeli usled ove situacije.


Podsetimo, avio-kompanije imaju pravo da preusmere let zbog nepovoljnih meteoroloških uslova na drugi aerodrom, što je opravdano i u skladu sa standardima. Međutim, u takvim situacijama, avio-kompanija ima moralnu i zakonsku obavezu da putnicima obezbedi alternativni prevoz do njihove krajnje destinacije.


Važno je razumeti da nepredviđene promene u planu putovanja mogu biti neizbežne u cilju bezbednosti putnika. Ipak, putnici imaju pravo na transparentnost i pravovremenu informaciju o promeni plana putovanja, kao i na pružanje adekvatne pomoći i podrške od strane avio-kompanije.



bottom of page