top of page

Ryanair nastavlja sa svojim „apokaliptičnim” predikcijama: Bliži se kraj malih avio kompanija

Irska niskotarifna avio kompanija Ryanair već nekoliko godina najavljuje da će tržište krenuti u niz traumatskih promena različitih tipova. Najnovija od ovih predikcija ukazuje da se "kraj malih avio-kompanija približava" i predviđa opstanak velikih grupacija poput IAG, Air France-KLM, Lufthansa, Easyjet, Wizz Air i naravno, Ryanair.



Foto: Ilustracija

"Cena nafte i opšte snižavanje tarifa koče sve avio kompanije sa manje finansijske moći", izjavila je Alehandra Ruiz, viši menadžer za komunikacije kompanije Ryanair. Predvidja se da će irski niskotarifni prevoznik nastaviti sa kupovinom manjih avio kompanija kompanija u Evropi, kao što je to učinio sa austrijskim Laudamotion-om.


Da li od ovih avio prevoznika zavisi održivost

mali i srednjih aerodroma?


Po svemu sudeći da. Ukoliko se ovakve prognoze ostvare, sve manje i srednje avio kompanije uskoro će se naći pred vratima bankrota, što se polako može videti na primeru nekoliko evropskih avio prevoznika. Prošle godine videli smo bankrot avio kompanija Air Berlin, Etihad Regional, Primera, Small Planet, Azur, Germania, Sky Works, VLM, Cobalt, Cello & Flybmi i WOW. Nedavno je prodata i britanski Flybe, dok su i Alitalia i Thomas Cook trenutno na prodaji.


Ovo bi moglo jako nepovoljno da utiče na manje i srednje aerodrome u koje spada i aerodorm u Nišu.

Kompanija Rynaira je nedavno zatvorila svoje neprofitabilne baze u Bremenu i Ajndhovenu dok je smanjen broje aviona u Niederheinu, Hahnu i Kanarskim ostrvima. U svom godišnjem izveštaju, kompanija očekuje dalju konsolidaciju i bankrote avio kompanija tokom zime 2019, kao i 2020. godine zbog prekomernih kapaciteta, slabijih cena avio karata, kao i sve većih cena nafte, posebno među onima koji su značajno zaštićeni ili ne mogu da se zaštite.


Što se same kompanije Ryanair tiče i on je pogođen višim troškovima nafte i industrijskim nemirima među kabinskom posadom i pilotima. Troškovi plata porasli su za 200 miliona evra, uključujući povećanje od 20 odsto za pilote, a isplate naknada prouzrokovane štrajkovima u kontroli vazdušnog saobraćaja i nedostatkom troškova koje su kompaniju dovele do računa od 50 miliona evra. Iako se broj putnika povećao za 7% na 139miliona, prosečne cene karata su pale za 6% na 37 eura po putniku, uprkos snažnom porastu od 19% u dodatnoj prodaji na 2,4 milijarde eura.


Ryanair takodje je dodao da je i dalje veoma zainteresovan za kupovini aviona Boeinga 737MAX, uprkos tome što su ovi avioni u poslednjih nekoliko meseci prizemljeni i imaju potpunu zabranu letenja od strane svetskih vazuhoplovnih vlasti.

156 views0 comments
bottom of page