top of page

Ryanair najavio poskupljuje avio-karata zbog nedostatak aviona

Irska niskotarifna avio kompanija Ryanair najavila je poskupljenje avio-karata za 10 odsto zbog manjka aviona i kašnjenja u isporuci novih aviona od strane proizvođača


Foto: Arhiva

Irska niskotarifna avio-kompanija Ryanair, prema rečima svog generalnog direktora Majkla O'Lirija, razmatra mogućnost povećanja cena avio-karata već ovog leta, i to za 5 do 10 odsto. Takođe, kompanija kompanija navodi da je moguće i dodatno smanjenje letova tokom letnje sezone zbog problema sa isporukom aviona od strane američke kompanije Boeing - navodi se zimedju ostalog u saopštenju.


"Naše prosečne cene avionskih karata su u leto 2023. porasle za 17 odsto, a one će ponovo porasti u leto 2024. godine", najavio je Majkl O'Liri.

Prema izjavama čelnika kompanije, povećanje cena avionskih karata će varirati, može biti veće ili manje od najavljenog, i ističe da će to zavisiti od situacije.


Pored najave povećanja cena, iz kompanije stiže upozorenje o mogućem dodatnom smanjenju letova ovog leta, zbog problema u isporuci 57 novih aviona Boeing 737 MAX 8 koji su trebali ući u saobraćaj do marta. Sada se procenjuje da će do početka letnje sezone stići tek između 40 i 45 novih letilica, što će imati uticaj na plan razvoja mreže ove kompanije.



Irska niskotarifna kompanija predvideo da će prevesti 205 miliona putnika u fiskalnoj godini koja je završava krajem marta 2025. godine. Oni navode da sa manjkom avion kompanija ce mozda morati da smanje ta ocekivanja na 200 miliona, ili ispod toga.


bottom of page