top of page

Ratno vazduhoplovstvo: Srbija nabavlja 20 novih borbenih aviona?

Prema jošuvek nezvaničnim navodima, Vlada Srbije nedavno je u Vašington poslala poverljivi dopis u kome se izražava želja za nabavkom 20 bombardera američke proizvodnje


F-16 Fighting Falcon

Zvaničnici Republike Srbije najavili su pojačanje flote ratnog vazduhoplovstva i nakon nabavke ruskih aviona Mig-29, a prema navodima medija ovog puta rešili su da nabave i avione američke proizvodnje. Kako tvrde stručnjaci Vašington još nije odgovorio na ovaj zahtev, a ukoliko SAD odbiju zahtev za pradaju avione, razmatra se nabavka ruskih bombardera "Sukhoi Su-25" .


Vojni stručnjaci ocenjuju da će ova nabavka značiti dodatnu vazdušnu podršku trupama na zemlji, pre svega u protivoklopnoj borbi.

Prema jošuvek nezvaničnim navodima Vlada Srbije nedavno je u Vašington poslala poverljivi dopis u kome se izrazava želja za nabavkom 20 bombardera američke proizvodnje.


Vojni stručnjak koji je želeo da ostane anoniman, navodi da amerikanci jošuvek nisu dali zeleno svetlo za ovu kupovinu, s obzirom da naša zemlja ima jaku vojnu saradnju sa Ruskom Federacijom.



Ruski Sukhoi Su-25 I Foto: A. Listisin

U slučaju da SAD ne odogovore potvrdno, država će se obratiti Moskvi, a jedan od aviona za koji bi Srbija mogla da bude zainteresovana je Sukhoi Su-25, koji u modernoj verziji nimalo ne zaostaje za američkim avionima.



Srpsko ratno vazduhoplovstvo u brojkama


Ratno zrakoplovstvo i protivvazdusna odbrana Srbije predstavlja vazduhoplovnu formaciju Vojske Srbije. RV Srbije je prvi put utemeljeno 24. decembra 1912. godine u Nišu.


MiG-29B Srpskog ratnog vazduhoplovstva

Srpsko vazduhoplovstvo trenutno u inventaru ima oko 130 aviona svih tipova i 69 helikoptera. Većina vazduhoplova potiče iz inventara Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Savezne Republike Jugoslavije.



Izvor: Wikipedia








331 views0 comments
bottom of page