top of page

Radovi na proširenju aerodroma u regionu nastavljeni uprkos pandemiji

Razvoj infrastrukture na nekoliko aerodroma u regionu nastavljeni su uprkos pandemiji virusom Covid-19. U toku su radovi na proširenju i modernizaciji aerodroma u Beogradu, Ljubljani i Sarajevu


Aerodrom Nikola Tesla, Beograd

Aerodromi u regionu iskoristili su vreme privremenog ukidanja avio-saobraćaja za razvoj infrastrukture i modernizaciju aerodroma uprkos pandemiji koronavirusom Covid-19.


U Beogradu se trenutno radi na nekoliko projekata u i oko Aerodroma Nikola Tesla. Radovi uključuju proširenje područja odlazaka na stazi C, izgradnju dve nove kapije A, koje treba da budu završene do proleća, proširenje područja dolazaka i izgradnju novog kontrolnog tornja. Francuska kompanija Lafarge najavila je juče da će uskoro započeti radove na novim taksi stazama aerodroma za koje će koristiti novi premium beton - piše portal Exyuaviation.



Enterijer novog terminala Aerodroma Ljubljana

Izgradnja novog terminala Aerodroma Ljubljana napreduje, a radovi bi trebalo da budu završeni do kraja godine. Probno puštanje u rad novog terminala i njegove opreme trebalo bi da počne u januaru 2021. godine, dok bi njegovo otvaranje trebalo da bude održano u junu iste godine, neposredno pred slovenačko šestomesečno predsedavanje Savetom Evropske unije, koje počinje u julu .



Render novog terminala Aerodroma Sarajevo

U Sarajevu izgradnja nove zgrade Aerodroma Sarajevo napreduje s radovima koji bi trebalo da budu završeni ove jeseni, a njegovo otvaranje planirano za novembar ili decembar ove godine. Novi objekat, koji će se prostirati na 10.000 kvadratnih metara, imaće dvanaest saltera za prijavu, pet kapija i jedan vazdušni most. Biće povezan sa postojećim terminalom radi formiranja jedinstvene funkcionalne jedinice koja će moći da opszluzi dva miliona putnika godišnje.



Za sada bez radova u Nišu


Iako je plan proširenja niškog aerodorma trebao da bude predstavljen u prvoj polovini godine, jošuvek je neizvesno da li će i kada on biti predstavljen i kada će početi dugo očekivana adaptacija i proširenje terminalne zgrade koja veće godina usiviše mala da primi sve putnike na niškom aerodromu.


Podsetimo, svi aerodormi u Republici Srbiji trenutno su zatvoreni za komercijalni saobraćaj usled izbijanja pandemije koronavirusa Covid-19, a jošuvek se sa preciznošću ne moze reći kada ce ponovo biti otvoreni.

98 views0 comments
bottom of page