top of page

Prva fotografija Embraera E195 u bojama Air Serbije

Nacionalna avio kompanija Air Serbia uskoro će obogatiti svoju flotu novim avionom, Embraerovim modelom E195AR. Ovo je prvi avion ovog tipa koji će leteti u bojama Air Serbije


Foto: Eythor Arnason

Avion registarskih oznaka N361AZ, fotografisan je juče na aerodromu Kefavlik na Islandu nakon svog prvog leta relociranja u Evropu. Za razliku od prvog E190 aviona, ovaj Embraer biće ofarban u kompletano u bojama Air Serbije - prenosi portal Tango Six.


Inače, Embraer E195 nudi tri verzije ovog tipa aviona: standardnu (STD), Long-Range (LR) i Advanced Range (AR). AR verzija, čija je maksimalna težina na poletanju (MTOW) povećana ojačanjima strukture, omogućuje povećanje kapaciteta za nosivost plaćenog tereta (putnika i prtljaga). AR verzija ima za 743 kilometra veći dolet od LR verzije, ukupno 4.077 kilometara.


Embraer 195 će biti prvi avion koji će u potputnosti biti ofarban u bojama Air Serbije, za razliku od modela E190 koji je nosio samo natpis kompanije

Prema ranijim izveštajima, Air Serbia je odlučila da Embraeri postanu dugoročno rešenje koje će pokriti rupu u kapacitetu tokom najvećeg širenja u istoriji ovog avio-prevoznika. E195 će biti 23. letelica u floti kompanije i četvrti tip aviona koji će biti u upotrebi.


Portal Exyuaviation preneo je da se očekuje da će E195 biti u saobraćaju od 12. avgusta, dok će kompanija u početku koristiti nekadašnje posade kompanije Air Montenegro.


Očekuje se da Air Serbia ovaj avion koristiti i na nekim od linija iz Niša. S obzirom na njegove karakteristike i kapacitet, koji se smatra savršenim izborom za aerodrome ove veličine.

bottom of page