top of page

Protest turističkih radnika u Nišu - najveći strah od gubitka posla

Na trgu Kralja Milana danas je u Nišu na poziv Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) održan protest u radnika u turizmu,


Foto: Juzne vesti

Ovaj protest za cilj ima da pokaže da se zaposleni u ovoj privrednoj grani nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji i da zbog epidemije korona virusa već mesecima ne ostvaruju nikakve prihode. Najkonkretnija pomoć koja bi drzava mogla da uputi ovom sektoru su zapravo plate za zaposlene u ovoj privrednoj grani.


Ukoliko pomoć izostane sledi najgori mogući scenario, a to je otpuštanje radnika ali i smanjivanje kapaciteta.

Od nadležnih institucija zatražena je finansijska pomoć u vidu isplate bruto minimalca za šest meseci, otpis poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi, moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci, dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za razvoj, sa ubrzanom procedurom odobravanja i isplate kredita, i odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit dok traju vanredne okolnosti.


Manifestacija je završena performasom - 10 minuta za spas turizma u Nišu, a turistički radnici su autobusima prošli kroz grad od parkinga kod Tempa, preko Trga kralja Aleksandra do Stop šopa i preko Bulevara Nemanjića stigli do cilja – centralnog gradskog trga.


Pored Niša, turistički radnici protestovali su danas i na centralnim trgovima i u Begradu, Novom Sadu i Kragujevcu.


33 views0 comments
bottom of page