top of page

Problem sa motorima razlog zbog kojeg Wizz Air smanjuje kapacitete širom svoje mreže?

Niskotarifna avio kompanija Wizz Air najavila je da smanjuje svoje kapaticete na svim linijama uključujući one u Nišu zbog globalnog problema s motorima koje proizvodi Pratt & Whitney



Niskotarifna avio kompanija Wizz Air koja leti na dvanaesta aerodroma u bivšoj Jugoslaviji navela je da radi na minimiziranju uticaja na svoju flotu, ali očekuje da će više aviona biti prizemljeno.


Wizz Air privremeno obustavlja brojne rute tokom predstojeće zimske sezone, a to će posebno uticati na letove iz Banja Luke, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Niša i Ohrida.

Flota ovog prevoznika sastoji se od preko 150 aviona iz porodice Airbus A320, uključujući i nove A320neo i A321neo avione, koji su opremljeni motorima Pratt & Whitney. Dobavljač aeronautičkih komponenti i matična kompanija Pratt & Whitney, RTX, saopštili su da će morati izvršiti kontrolu kvaliteta na motorima u stotinama aviona širom sveta. Dodali su da će između 600 i 700 Pratt & Whitney turboventilatorskih motora morati biti uklonjeni i pregledani u periodu između 2023. i 2026. godine.


U svom saopštenju, Wizz Air je najavio da trenutno procenjuje uticaj problema s motorima Pratt & Whitney na svoju flotu, s očekivanjem potencijalnog smanjenja kapaciteta od 10% u drugoj polovini 2024. godine. Njihovi motori će biti podvrgnuti inspekcijama tokom 2023. i 2024. godine, što može dovesti do prizemljenja aviona. Wizz Air planira tražiti odštetu od Pratt & Whitney.



bottom of page