top of page

Posetite Bergamo- remek delo istorije, kulture i muzike

Bergamo, grad sa srednjovekovnim srcem leži na brežuljku okružen veličanstvenim venecijanskim zidinama koji su pod zaštitom UNESCO-a. Grad je drugi najposećeniji grad Lombardije odmah nakon Milana


Pogled na Citta Alta, Bergamo

Bergamo je grad u Lombardiji u Italiji sa oko 120.000 stanovnika. Nalazi se između Milana i jezera Komo, a njegova istorija je izuzetno bogata. Bergamov gradski pejzaž podeljen je u dva centra, gornji, stariji "Citta alta" i donji, moderni "Citta bassa" . Ako se nađete na severu Italije, kratko zaustavljanje u Bergamu je obavezno.


Iako se često nalazi u senci velikog Milana, Bergamo je drugi najposećeniji grad Lombardije odmah sa impozantnom istorijom koja je vidljiva na svakom koraku. U njemu možete uživati u prelepim istorijskim i kulturinim sadržajima i osetiti duh Lombardije.

Zbog blizine aerodroma Orio Sario u Bergamu koga neznvanično nazivaju Milano-Bergamo, veliki broj turista se nažalost ne zadržava u gradu, već svoje putovanje nastvlja dalje ka Milanu koji je udaljen oko 50km od Bergama. Oni koji ipak svrate u Bergamo, sigurno se neće pokajati, jer će im ovaj grad zaista opravdati posetu.



Šta nikako ne propustiti?





Venecijanski zidovi


Venecijanski zidovi podigla je u 16. veku Republika Venecija, kada je Bergamo pripadao toj državi. Ovaj deo starog grada danas je poznat kao gornji istorijski centar, Citta Alta. Zidovi su izgrađeni kako bi zaštitili grad od Milanske i Francuske republike tokom pada kontrole Venecije nad pomorskom trgovinom. Danas su zidovi simbol bogate i ponosne istorije Bergama, i okružuju grad iz bajke lišen bilo kakvih tragova modernosti. Preporučujemo šetnju pored zidova, kroz parkove koji čine veliki deo Bergamove Citta alte.





Stari Trg


Stari trg (ita:Piazza Vecchia) je Bergamov živopisni centar. Puna građevina i spomenika od velikog značaja, kao i odličnih kafića i poslastičarnica, ovaj deo grada može vam odneti čitav dan. Vredi istražiti fasadu Palazzo dell Ragione iz 12. veka, čiji su lukovi ukrašeni unikatnim poprsjima životinja, ili centralnu fontanu sa četiri veličanstvene skulpture lava. Na Piazza Vecchia, nikako ne propustite sladoled u Caffe del Tasso, koji lokalni stanovnici smatraju najboljim sladoledom u gradu.





Kapela Koleoni


Crkva i mauzolej kapela Koleoni (ita: Cappella Colleoni) je remek-delo Đovanija Antonija Amadea, lokalnog umetnika iz Pavije. Nalazi se odmah pored Piazze Vecchia i Bergamove katedrale. Međutim, kapela Kaleoni se izdvaja iz mnoštva divnih građevina zahvaljujući svojoj šarenoj mermernoj fasadi i znatiželjnom dizajnu. Njegova fasada podjednako sadrži biblijske prizore i mitološke priče, a arhitektonski stil je kombinacija renesanse, manirizma i kasnog baroka. U unutrašnjosti ćete naći veliki broj vrednih italijanskih freski i skulptura, kao i sarkofag porodice Koleoni.





Bazikika Svete Marije


U blizini kapele Koleoni i katedrale videćete baziliku Svete Marije (ita: Basilica di Santa Maria Maggiore). Njegova komplikovana istorija datira još od starih Rimljana, kada je mesto bilo hram. Tada je pretvorena u hrišćansku crkvu, a u 12. veku je postala bazilika. Spolja zgrada izgleda slično kao u srednjovekovnim vremenima (romanička arhitektura), sa izuzetkom ulaza i transepta, koji su očigledno dodati kasnije. Stubovi transepta nalaze se na čudesnim, mermernim lavovima.





Akademija Karara


Ova umetnička akademija (ita: Accademia Carrara) jedna je od najstarijih na teritoriji cele Italije. Takođe je odlična umetnička galerija, dobro organizovana i nedavno preuređena, koja čuva dragocenu kolekciju od oko 1.800 slika iz perioda od 15. do 19. veka od strane likovnih umetnika kao što su Rafael, Belini, Boticeli, Kanaleto i Pisanelo. 1990-ih u kompleks je dodata moderna i savremena umetnička galerija „GAMeC“, čime se proširuje opseg umetničkih dela.





Botanička bašta


Bergamova lepa botanička bašta deo je Muzeja prirodnih nauka. Ovaj prostor prirode nekada je imao samo alpsku floru, ali sada je svoju zbirku proširila na lokalnu floru Lombardije, kao i na neke strane i egzotične vrste. To je ujedno i najlepši zeleni prostor u gradu, poznat po šarmantnim pejzažima i divljinama.





Rimske ulice


Bergamo je jedan od retkih gradova u kojima možete prošetati drevnim rimskim putem, ili čak dva - naime tradicionalnim glavnim ulicama koje se zovu Cardo i Decumano, prva vodeća sever-jug, a druga istok-zapad. Ove dve ulice bile su stabilna i temeljna komponenta svakog rimskog grada i danas se mogu diviti u mnogim gradovima Italije. Ovi najstariji elementi današnjeg Bergama se presecaju na mestu 52 metra visokog srednjovekovni toranja Gombito.






Via XX Settembre


Ako volite kupovinu i modernije okruženje, bez brige, ne morate napustiti Bergamo. Gradski takozvani donji grad, Citta bassa, pružiće vam razne živopisne kafiće, butike i raznorazne prodavnice. Via XX Settembre, nazvan da proslavi stvaranje moderne Italije 1870. godine, je naj čarobnija i najprometnija ulica u modernom delu Bergama. Ako se nađete u ovoj ulici nikako ne propustite Feltrinelli, veliku međunarodnu knjižaru u kojoj možete pronaći bilo šta, od savremenih italijanskih romana do svetske klasike, pa sve do vodiča.





La Rocca di San Vigilio



Ovo predivno panoramsko mesto pružiće vam najbolji pogled na ceo Bergamo i šire: nekoliko planinskih redova i obližnjih gradova. Da biste stigli tamo, morate uhvatiti mali voz (uspinjaču) koji ovde zovu Funicolare.

Jednom kada se popnete na najvišem nivou Bergama, trebaće vam samo oko tri minuta da stignete do panoramskog mesta San Vigilio.





Podsetimo, kompanija Ryaniar leti direktno iz Niša do Bergama, dva puta nedeljno, utorkom i subotom, a karte možete kupiti na www.ryanair.com


Za više informacija o gradu, posetite web sajt

Turisticke organizacije Bergamo

656 views0 comments
bottom of page